Selasa, 25 Oktober 2011

GEMPAR!! Kunjungan DS Najib ke UIA disambut demontrasi??



KUALA LUMPUR  Okt. - Kumpulan mahasiswa, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) akan mengambil peluang atas kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) esok untuk mengadakan demonstrasi.

Rancangan berkenaan bertujuan menggesa UIA menarik balik tindakan penggantungan ke atas pakar undang-undangnya, Professor Abdul Aziz Bari.

SSM juga akan menghantar satu memorandum kepada perdana menteri berhubung isu tersebut, esok, kata Pengerusi SMM Ahmad Syukri Ab Razab lagi.


"Kita akan minta Perdana Menteri beri maklum balas terhadap isu ini dan supaya beliau dapat gesa Kementerian Pengajian Tinggi bertegas dalam isu kebebasan akademik."

Ahmad Syukri juga berkata gabungan kumpulan pelajar itu turut merancang untuk membuat satu lagi perhimpunan berhubung isu sama pada November.

Demonstrasi berkenaan merupakan kemuncak kepada kempen "solidariti kebebasan akademik. Kami bertegas dalam hal ini kerana tidak mustahil (penggantungan pensyarah) boleh berlaku di kampus lain," tambahnya dalam sidang media di bangunan Parlimen hari ini.

Terdahulu beliau bersama berapa orang wakil pertubuhan pelajar menghantar satu memorandum kepada wakil Menteri Pengajian Tinggi di bangunan sama.

Turut hadir ialah wakil pertubuhan yang menganggotai SMM - Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya, Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional, Pro-Mahasiswa Nasional, Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia dan juga Persatuan Pelajar Kebangsaan Islam Malaysia.

Pada 21 Oktober lalu, ratusan mahasiswa menyertai SMM berdemonstrasi di masjid UIA selepas solat Jumaat berhubung isu yang sama.

Sementara itu, Malaysiakini difahamkan kumpulan itu akan berkumpul di pintu masuk kampus berkenaan di Gombak pada jam 7 malam.

Najib dijangka tiba di universiti berkenaan pada 8 malam untuk merasmikan majlis penutupan sebuah pertandingan debat.

Seramai 500 mahasiswa dari kampus sekitar Lembah Klang, Universiti Pendidilan Sultan Idris (UPSI) dan Universiti Selangor (Unisel) dijangka hadir untuk 'menyambut' kedatangan Najib. Mereka bercadang merentangkan kain rentang dan sepanduk membantah penggantungan Abdul Aziz. - KLpos

Beruk-beruk import ni pasti akan buat kacau di UIA. Namun Mc tak hairan akan kewujudan mereka, sebabnya golongan student yang seperti ini, tak ramai. Ni semua golongan yang dapat pointer cukup2 makan saja.

Mak bapa hantar suruh belajar, tapi mereka ni jadi beruk sokong pembangkang. Ini semua hasutan dan hasil didikan AMK Pkr dan pemuda Pas yang sering mengrekrut student untuk menjadi mangsa permainan politik mereka.

Yang student, bodoh2 ni pun, ikut saja apa yang di suruh.

McTheory:
Buat malu muka mak bapak saja, kalau kena tangkap.

8 ulasan:

andi berkata...

apa dorang ni semua lupa ke kenapa dia tu di gantung. berani ke mereka semua ni buat peryataan rasmi yang mengatakan mereka sokong peyataan bari nak menghina sultan...minta tolong sampaikan kepada mereaka ni berani ke tak ni...buat huru hara pandai je...berfikir malas betul..

Awanama berkata...

Tangkap mereka.Reman seminggu.
Bila tak attend kuliah seminggu,baru mereka sedar.
Hanya segelintir student saja.Majoriti di UIA pun tak tahu hal ini.

Awanama berkata...

Aku paling sokong on the last part of the article tu. Beruk2 mcm tu mmg muka jenis nak politik manjang, study kantoi. Dah kenal sgt dah.

Ex UIA.

adam berkata...

belum tentu pointer mereka cukup2 makan.

Awanama berkata...

Yang malangnya ada beruk dari luar yang ambil kesempatan

Awanama berkata...

Yang malangnya ada beruk dari luar yang ambil kesempatan

Awanama berkata...

Yang malangnya ada beruk dari luar yang ambil kesempatan

penjejak awan berkata...

orang masuk UIA suruh belajar bukan buat mcm nie ada otak letak kat kepala lutut.