Isnin, 30 Januari 2012

PANASS!! Pas Kedah Terkejut Beruk Dengan Pendedahan Ini!!

LEPAS BALAK, TANAH WAKAF DAN PASIR, KINI GUNUNG PULAK DEPA NAK JUAII!!

Kepala Gunung Pulai, Baling

Projek menyapu bersih harta bumi Kedah oleh kerajaan Pas, tidak berhenti setakat tanah wakaf, balak dan pasir sahaja. Kali ini mereka bertindak lebih berani dengan cubaan menjual Gunung pulak. Gunung yang Mc maksudkan adalah 'Gunung Pulai' yang terletak di Baling Kedah. Gunung Pulai terkenal dengan batu-batu berkualiti dan mempunyai beberapa Gua asli yang begitu berharga.

Cubaan menjual Gunung untuk dijadikan kuari batu dengan harga rm50 juta telah dibantah oleh penduduk kampung disekeliling Gunung tersebut, termasuklah penduduk di Kampung Paya Lama.

Pemaju kuari yang disokong oleh kerajaan negeri, mengunakan pelbagai cara untuk memujuk penduduk kampung, termasuklah dengan merasuah lembu bagi mengadakan korban pada hari raya yang lepas.

Bancian penduduk terhadap kuari itu telah 3 kali dilakukan, namun penduduk semuanya sepakat untuk menolak projek kuari batu yang mereka khuatiri akan menjejaskan kehidupan mereka.

Baca surat bantahan dari penduduk dibawah,Andaikata projek ini dibenarkan oleh kerajaan negeri dan pembinaan kuari diteruskan juga, maka orang kampung akan membantah projek kuari ini dengan sekeras-kerasnya.

Nampaknya projek jual gunung ini merupakan satu lagi projek kerajaan negeri Kedah.

Kalau Gunung pun depa nak jual, lepas ni apa pulak yang boleh mereka jual lagi?


McTheory:
Puak Pas ni dah gila dah.. kritikal punya gila nih..


Artikel ni di ulang postnya!

4 ulasan:

Awanama berkata...

Tu saja yang depa boleh buat nak kayakan kerajaan negeri,biarkan aset kita semua tergadai.Bak kata pepatah MENANG SORAK KAMPONG TERGADAI ! Sesama Islam suka membenci,akhirnya kita semus yang akan rugi.

Awanama berkata...

Lepas gunung, bukit pula kena jual, habis bukit, pongsu pula, habis pongsu gon pula. habis gon baru dah tak ada apa, londeh seluaq la apa lagi...

Awanama berkata...

'bukit' dan 'bukau' anak bini jual jugak ker!!??

Awanama berkata...

Gunung Pulai ni unik. Saya pernah panjat, ketika remaja, 1975. Permukaan puncaknya di penuhi permukaan batu rencong yang tajam hasil hakisan beribu tahun.
Selamatkan Gunung ini dari perosak alam.
RD