Jumaat, 24 Mei 2013

PANASS!! Akhir Ketua Penyakit Dalam KUIN Letak Jawatan!! #HanyaDiKedah
Ketika kakitangan KUIN mendesak Rektor KUIN si Jamil letak jawatan, Jamil telah mengunakan kuasanya mengeluarkan surat tunjuk sebab gara gara kumpulan ini mendedahkan kelahapannya mentadbir KUIN dalam media media utama sehingga isu ini berjaya menarik minat seluruh rakyat Malaysia.

Selepas Kedah berjaya ditawan semula oleh BN, Menteri Besar Datuk Paduka Mukhriz mengarahkan Exco Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya Kedah iaitu Datuk Tajul Urus berkerjasama dengan Jamil Rektor untuk mencari jalan penyelesaian dan permasalahan yang dihadapi oleh KUIN dan kakitangannya.

Jamil Osman telah dilantik sebagai Rektor KUIN oleh Azizan ketika Pas menerajui kerajaan negeri bertindak melepaskan jawatan secara mengejut pada beberapa hari yang lalu.

Datuk Tajul Urus melahirkan rasa kecewa dengan tindakkan Jamil yang tidak profesional.. Walaupun berbeza fahaman politik, Jamil perlu memikirkan masalah berbangkit dalam pentadbirannya di KUIN, bukannya melepaskan jawatan secara mengejut..

Ekoran itu, banyak spekulasi boleh ditimbulkan rakyat, dimana beliau selaku peneraju KUIN dilihat lepas tangan selepas menghancurkan KUIN..

Isu penyelewengan adalah isu pokok dibangkitkan dimana pihak pengurusan gagal melakukan caruman kepada pihak ketiga walaupun pemotongan gaji dicatat pada slip gaji mereka dan beberapa pekara melibatkan pengurusan kewangan. Kedua berhubung dengan kelayakan pensyarah dan ketiga kemudahan asrama serta surau yang perlu ditambah baik..

Sekarang ini Kerajaan negeri dan Kuin terpaksa membayar pinjaman bank sebanyak RM46 juta setahun bagi pembinaan kampus induk di Kuala Ketil yang mana Kampus induk itu tidak mempunyai kemudahan asrama dan Masjid walaupun pada kos awalan yang dipinjam ianya meliputi segalanya..

Jumlah bayaran balik pinjaman RM46 juta itu belum termasuk kos pengurusan yang dianggarkan mencecah RM18 juta setahun..Jika dicampur kedua dua jumlah itu, Kerajaan negeri terpaksa memperuntukkan sebanyak RM64juta setahun dan jika dibahagikan dengan jumlah pelajar seramai 6000 orang dan 200 kakitangan, kerajaan negeri terpaksa belanja sebanyak RM 10,322 bagi setiap seorang..

Benar apa yang Menteri Besar katakan, jumlah hutang sebanyak RM46 juta itu lebih berfaedah jika dibuat rumah mampu milik untuk rakyat.. Memandangkan segala projek penebangan BALAK diberhentikan, Kerajaan negeri sekarang ini sedang berusaha untuk mencari jalan alternatif lain bagi menjana pendapatan TANPA perlu bergantung kepada pengondolan hutan secara besar besaran seperti apa yang diamalkan oleh kerajaan Pas sebelum ini..

Kami yakin dengan pengalaman Datuk Paduka Mukhriz Mahathir sebagai mantan Timbalan Menteri sebelum ini mampu membawa perubahan yang terbaik buat rakyat Kedah.

Sumber Medan Tempur Kedah

8 ulasan:

Awanama berkata...

Subhanallah..topeng pas telah tercabut...selama ini nama Islam bermain dibibir...hakikat hancusss...kalau umno salah aje jahat aje zalim aje berdosa aje sampai kafir....
SALAH UMNO KE??????!!!

Awanama berkata...

Mintaklah nasihat ayah anda. Saya yakin ada jalan jika benar....Allah akan membantu.

Awanama berkata...

BIASALA BRO DH REMBAT KAW2.BLAHLA...

macgiver ll berkata...

Jgn lepaskan bgitu saja.....kena ambil tndakan...bru ada akal.....

macgiver ll berkata...

Yap!!!pasti ayahanda sedia mmbantu.....

Awanama berkata...

dia bleh blah tp kes dia xbleh lupa mcm tu jaa..

Awanama berkata...

jika MB baru nak selesai isu KUIN ni mudah ja, jual kampus tu dan kemudian tumpukan kampus lama ja. buat sedikit penambahbaikan.

Awanama berkata...

....Ketua penyakit ni kena 'public canning' tibai dengan rotan baru tau...buat kerja cincaiiii tu pun nak jadi rektor ..... kepala hotak!!!!!