Jumaat, 27 Jun 2014

HOT!! Punca Kenapa Kerajaan Negeri Kedah Haramkan 'Ketum' @MukhrizMahathir #KedahSerataRata


Ada orang marah bila kerajaan negeri Kedah nak haramkan tanaman ketum dan menyokong kerajaan pusat supaya ketum diletakan bawah akta dadah.

Ketum ni ada baik, dan ada buruk. Sama sebijik kesnya macam dadah dalam ubat yang kita dok ambik tu. Jika kita ambil dalam dos atau pengambilan yang betul, ianya jadi ubat. Jika diambil berlebihan dan dicampur dengan bahan-bahan lain, ianya dah jadi LAIN.

Itu yang kerajaan takut, bila ianya disalahguna.

Kenapa dulu boleh sekarang ni tak boleh? Dulu orang-orang tua, atau pekebun, hanya rebus 2,3 helai ambil air minum untuk tambah tenaga. Tu pun dibuang urat-urat yang boleh memabukkan.
Ada yang minum untuk ubat kencing manis.

Tapi sekarang ni, depa bukan nak hilangkan mabuk, tapi tambah lagi bahan lain untuk mabuk dan pening sekali. Malah ada belia dan budak sekolah ketagih minum, seolah-olah ketum dah jadi dadah baru dalam kehidupan orang melayu.

Kesannya pun lebih kurang macam dadah juga. Hingga ada yang tak mampu nak berjalan, meracau tak boleh tidur, gelisah dan lembik terus bila takdak ketum ni. Belum lagi kisah campur dengan ubat nyamuk, ubat batuk dan bahan-bahan lain yang terlarang.

Sebab tu kerajaan negeri mahu kuatkuasakan akta dan mahu ianya dicegah sebelum parah. Sebab yang buruk lagi banyak dari baik.


Sekarang ni dikampung-kampung ada yang sanggup buang tanaman lain dan tanam pokok ketum hingga 7 atau 8 ekar. Sebab permintaan ketum tinggi. Kalau yang beli untuk kesihatan dan buat kerja takpa.

Ini yang beli, untuk mabuk dan pening sebab campur macam-macam.

Punca dari sinilah yang kerajaan harus bertindak. Sebab kalau tak bertindak dan ianya kritikal. orang akan salahkan kerajaan juga.

Baik bertindak awal, sebelum ia parah.

Dengan ini aku menyokong tindakan kerajaan yang mahu mencegah, merampas dan menyokong ketum diletak bawah akta dadah. Jika perlu, buat satu sijil pelepasan dari hospital yang orang ini dibenarkan ambil air ketum dalam kuantiti yang dibenarkan.

Boleh macam tu?


Komen-komen yang menyokong kerajaan haramkan ketum.


Video Dato Seri Haji Mukhriz Mahathir mahu ketum dicegah dan dirampas,



Jom sahabat join kami di Mukhriz Mahathir FC.. nak join KLIK LINK bawah ni..

9 ulasan:

Awanama berkata...

Terkedu penyokong muda bee end sebab ramai yg terlibat sama. Terutama geng motor rempit bee end.

Tak caya? Gi kenduri2 geng bee nd. Cari tempat2 belakang2 skkt.

Awanama berkata...

balik2 salahkan org...takkan nk kena compare dgn pil kuda kt Kelantan yg sampai pecah rekod dunia kes rogol ala2 World War 2 & perang Balkan tu...

Mcm la Puak2 pas x layan ketum ni.. Tapi puak pas lg kronik. Ubat kuat dlm Haramkah & blog depa..

Awanama berkata...

Anon 41.3. Kes rogol tu, tentu geng yg tak nak hudud macam geng bee end. Takut kena rejam.

Dalam Parti Islam pun ada kes ketum tapi dalam be end amat teruk.

Nak buat camna bila pemimpin yg ada kuasa tak nak amal ajaran Islam sebenar. Semua rakyat yang terpedaya.

Hari ni pakai kopiah, sambutan raya nanti layan joget. Rakyat lagi leka mereka lagi seronok.

Awanama berkata...

Benda yang elok pun nak kutuk.... Entah melayu haprak mana entah.... Konon islamla sangat....

Awanama berkata...

Komen mcm babi la nko mat..
Mesti anak haram dia ni

Awanama berkata...

Org PAS bodoh mcm biawak...
Bukan pki otak..

Apa standard PAS ?
Kalau kaki burit mcm sabu dan stopa ali pemimpin depa..
Boleh agak la anak2 buah mcmn...
Tgk harakah pun dah tau..
Atas smpi bwh... x cium seks bkn PAS namanya !!

Awanama berkata...

Elok berjoget. Dr berburit mcm mat sabu dan stopa ali... hahaha

Awanama berkata...

Apa kelas PAS...
hamba paria PKR dan DAP
Bodoh mcm lembu pawah..
Mana nak tau pikir yg mana elok yg mana buruk..
Agama pun dia jual..

hangkedee berkata...

Pas barua Dapig