Khamis, 25 Ogos 2011

LIWAT 2.0! Apa sudah jadi pada Doktor Import Anwar.. sudah pening ka?Semakin hari semakin panas nampaknya pembicaraan liwat 2.0 ni. Ura-ura ke jalan penyelesaian nampaknya hampir tiba.

Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sankara Nair hari ini mendakwa menolak penemuan DNA sperma dalam rektum pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, hampir 60 jam selepas ia dibawa ke makmal.

Sankara membuat kenyataan itu sewaktu membidas hujah Peguam Cara Negara II, Datuk Yusof Zainal Abiden yang memetik kertas kajian daripada United Kingdom yang diterbitkan hampir 30 tahun dahulu, iaitu pada tahun 1982.

Kajian itu menunjukkan sperma boleh didapati walaupun selepas 60 jam.

Yusof memetik kajian itu dalam soal balasnya terhadap saksi pembelaan, pakar patologi forensik dari Australia, Dr David Wells pagi tadi.

Ketua pendakwaraya itu mendakwa kajian itu mendapati DNA sperma boleh ditemui dalam rektum manusia selepas hampir 65 jam air mani dilepaskan ke dalam rektum.

Sankara yang mengulangi kembali kenyataan Pakar Patologi Forensik Australia, Dr David Wells di dalam mahkamah, berkata eksperimen yang dirujuk Yusof itu dilakukan dalam keadaan terkawal.

“Ada satu eksperimen dalam makmal yang dijalankan dalam keadaan terkawal. Mereka menemui sperma selepas 65 jam sperma berada di dalam rektum.

“Itu pun dalam eksperimen terkawal,” kata Sankara.

Menurut Sankara, ia berbeza dengan keterangan Saiful yang mendakwa dirinya diliwat dan pada masa yang sama melakukan pelbagai aktiviti yang boleh menyebabkan kualiti sperma yang didakwa berada di dalam rektumnya merosot.

Malah, DNA sperma dari tubuh Saiful juga hanya dianalisa di makmal lebih daripada 60 jam selepas kejadian liwat didakwa berlaku.

“Di sini kejadian liwat didakwa berlaku. Dan sperma ditemui 60 jam selepas kejadian didakwa berlaku?! Tidak mungkin.

“Tetapi di sini pendakwa raya mendakwa menemui sampel sperma yang bagus (dalam dubur Saiful),” kata Sankara.

Menurut pendakwa, jawapan yang diberikan oleh Dr Wells kadang-kadang, agak mengelirukan bahawa sperma yang diambil selepas 65jam boleh diuji dan kemudian beliau menafikan sperma boleh diuji.

Dr. Wells juga mengakui ada berlaku penetrasi ke atas mangsa.

Kita tunggu apa pulak yang jadi hari ni...

McTheory:
macam drama bersiri la pulak ye..

1 ulasan:

Awanama berkata...

sperma aku kat kain pelikat dah sebulan ader lagi kat situ muahahahahah ader bau ader lah tuh kot