Khamis, 20 Disember 2012

Panas !!! Puak PAS Gelabah Bewak Bila Presiden Mereka Kena Balun Dr Maza

Amanat sesat Hadi Awang


Sambil menyifatkan isu Amanat Haji Hadi sebagai "kisah lama", bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, adalah lebih baik sekiranya Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membuat penarikan secara rasmi amanat yang pernah diberikan kepada ahli Pas lebih tiga dekad lalu.

Menurutnya, amanat yang berbunyi Umno itu kafir diungkapkan Hadi sewaktu angin kebangkitan Islam kira-kira 30 tahun lalu.

"Sungguhpun ahli Pas hari ini sudah tidak mengamalkan amanat tersebut, tetapi Hadi wajar membuat penarikan semula sebagai pencerahan kepada masyarakat.

"Ini perkara lama. Amanat tersebut diungkapkan ketika zaman muda beliau (Hadi).

Ketika itu angin kebangkitan Islam mempengaruhi segenap pemuda ditambah dengan ketegangan sistem Perlembagaan yang menjadi teras negara ini," katanya kepada Sinar Harian mengulas gesaan dua mufti agar Hadi menarik balik amanat beliau.

Katanya, perkara sama turut berlaku kepada ramai tokoh-tokoh pemimpin muda pada ketika itu
"Pas sekarang sudah lain. Saya melihat kepimpinan hari ini sudah tahu hala tuju perjuangan mereka.

Hadi juga sudah bertemu dengan pemimpin parti lain termasuk Umno.

"Jadi, ahli parti itu sudah boleh mengagak dan tahu amanat lama sudah tidak ada lagi," katanya.

Menurutnya, penggabungan Pas bersama Pakatan Rakyat (PR juga memperlihatkan parti itu semakin realistik dalam perjuangan politik mereka.

"Jika dapat dibuktikan, masih wujud ahli yang berpegang teguh dengan amanat seumpama itu, bermakna Hadi perlu tampil membuat penarikan semula dengan segera," katanya.

Tambah Asri, isu lama ini seharusnya tidak lagi dibangkitkan kerana ia akan mengundang pelbagai perkara lain yang boleh mendatangkan kontroversi.

"Seharusnya ia dihentikan. Jika tidak,akan muncul macam-macam lagi termasuk isu 13 Mei.

Tutup buku lama."Semua pihak perlu melihat ke depan bukan membongkar kisah lama lagi. Ia sudah tidak relevan lagi," katanya.

Sebelum Dr Asri, Mufit Perak Datuk Harusani juga turut meminta Hadi menarik balik amanat itu.  Kerana ia boleh memecah belahkan Islam dan bangsa Melayu.

Malah amanat tersebut yang menyebabkan terjadinya peristiwa Memali!!

Namun masih ada yang bebal seperti dibawah, taknak terima perubahan ke jalan yang benar..


Ini sekor lagi bodoh sokmo sungguh! Amanat yang sesat itu, dikatakan menghidupkan Iman? Cakap pakai kepala lutut gamaknya ya?

McTheory:
Itulah punca pepecahan kaum Melayu Islam di Malaysia!

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...


presiden cibai wajar ditibai kerana; dia sememangnya bebal, hanya kaum pas sahaja yang iktirab dia sebagai pemimpin, pemimpin sekutunya pkr dan dap bila-bila masa saja untuk pengal kepala dia supaya kempunanlah pas nak jadi PM malaysia.

Unknown berkata...

BERMUHASABAH LAH .KEMBALI KEPANGKAL JLN.XRUGI APA UNTUK AGAMA YG TERCINTA INI ANDAI ANTARA KITA SALING INGAT MENGINGATI