Ahad, 29 September 2013

INFO! Fitnah Terhadap Roti Gardenia Berpengawet!!
Golongan kaum ini (kemungkinan tentera Red Bean Army-RBA) sedaya upaya cuba untuk memburukkan roti-roti keluaran Gardenia milik sepenuhnya Bumiputera. Terbaru adalah dakwaan kononnya satu ujikaji telah dijalankan bagi menentukan tahap pengawetan roti bagi 3 jenis roti iaitu keluaran Bread History, Massimo dan Gardenia.

Ternyata, tujuan asal ujikaji ini adalah untuk menunjukkan bahawa roti keluaran Gardenia mempunyai bahan pengawet yang tinggi sehinggakan roti selepas tarikh luput masih tidak dihinggapi kulat. Mari kita baca jawapan Gardenia mengenai isu ini: Sumber Mc ambil daripada blog CTS

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk mendapatkan penjelasan daripada kami. Kami dengan tegasnya ingin menyatakan bahawa terdapat satu analisa saintifik iaitu “Kromotografi Ion (IC)” yang boleh digunakan untuk menentukan tahap Asid Proprionat (pengawet) di dalam roti. 
Apakah Asid Propionat di dalam roti? Asid Propionat adalah sejenis asid yang berfungsi sebagai pengawet di dalam pengeluaran roti. Ianya boleh berpunca dari: 
• Kalsium Propionat – merupakan pengawet kimia yang biasanya digunakan oleh bakeri-bakeri sedunia untuk roti yang dijual secara “wholesale”.
• Bahan-bahan semulajadi – seperti Pekatan Jus Kismis. 
Kami telah menghantar semua jenama roti terkenal di Malaysia ke beberapa makmal bebas untuk menguji tahap Asid Propionatnya dan kami dengan bangganya ingin menyatakan bahawa Gardenia menpunyai bacaan/ dos yang terendah iaitu 90% - 92% lebih rendah daripada jenama roti lain di pasaran. 
Roti kami dapat mencapai bacaan yang begitu rendah hasil daripada penggunaan bahan-bahan semulajadi; cuka dan pekatan jus kismis bukan seperti bakeri-bakeri lain yang digunakan pengawet kimia, Kalsium Propionat.

Walaubagaimanapun, kami tidak dapat melanjutkan atau kongsi laporan asal daripada makmal-makmal bebas tersebut dengan anda kerana kami perlu mematuhi klausa(peraturan)daripada mereka yang menyatakan bahawa maklumat tersebut tidak boleh digunakan sebagai iklan atau dibuat salinan. 
Gardenia juga berbangga dengan usaha dalam pengamalan piawai kebersihan yang tertinggi dalam kilang pengeluarannya. Selain piawai kebersihan yang “stringent”, kami juga memberi kepentingan terhadap pengurangan bacaan spora (spora menyumbang kepada pertumbuhan kulat) untuk memastikan ianya sentiasa pada tahap yang terendah. 
Kami juga menjaga kualiti udara yang baik dalam kilang pengeluaran kami. Perkara-perkara inilah membolehkan Gardenia untuk menghasilkan roti Tanpa Pengawet Tiruan, Sintetik atau Bukan Semulajadi. Sekali lagi, terima kasih kerana memberi peluang kepada kami untuk menjelaskan perkara di atas.

4 ulasan:

Awanama berkata...

Aku pernah tgk cina ajar anak dia jgn beli gardenia..masimo ok katanya...siapa rasis sebenarnys....

Johan berkata...

Kalau dilihat di kedai-kedai runcit (contoh di Taman UDA JB) atau supermarket seperti yang besar-besar, roti Gardenia diletak tempat yang sukar didapati... manakala roti Mesinmoo jelas diletak ditempat yang mudah dilihat.... kempen senyap mereka amat tidak adil sebenarnya...

adijamsari berkata...

memang betul di Selangor pun roti gardenia diletakkan ditempay yang sukar di cari/capai..Sebagai orang islam saya luangkan masa mencari dan jika tiada tak payah beli atau cari kedai berdekatan...

Awanama berkata...

Skrg ni Yahoo NEWS Malaysia tkhenti2 berkongsi fitnah dgn DAP dan PKR utk terus menjatuhkan krjn melalui propaganda.

Isu roti pun yaho NEWS boleh muatkan dlm webmereka.. betapa jahatnya CinaDAP pemakan BABI ini racist dan anti kpr Melayu. CUMA PAS je BODOH nm mampos2 nk tnjuk baik pd CINA HARBI laknatullah ini!!