Sabtu, 1 Oktober 2016

Benarkah Mukhriz GAGAL Laksana AKUJANJI BN Kedah?

sekadar hiasan

Terbaca kenyataan Shaiful Hazizy, Setpol MB Kedah paling poyo diakui oleh Ketua Pemudanya sendiri.

Sebelum kita soal 'Pon beruang' (nama gelaran semasa dia belajar dulu) sukacita penulis nak maklumkan bahawa, persoalan yang diwujudkan oleh Pon, sebenarnya membuka pekung dan memalukan diri sendiri.

Bagaimana seorang yang dilantik sebagai Setpol Menteri Besar boleh ketinggalan 'soalan dewan' yang diajukan oleh YB Teoh Bon Kok dan dijawab oleh YB Exco sendiri pada bulan April yang lepas.

Untuk rujukan semua, bulan April, Kerajaan negeri Kedah sudah diterajui oleh Menteri Besar yang baru.

Sepatutnya Pon perlu peka atas perkara ini. Dalam jawapan YB Exco terbabit, beliau menegaskan bahawa Kerajaan BN Kedah telah melaksana 82 dari 92 AKUJANJI BN negeri. Hanya ada 10 saja lagi belum dilaksanakan kerana ianya melibatkan peruntukan dari Kerajaan Persekutuan dan beberapa perkara lain.

Jawapan YB Exco itu pada bulan April yang lepas. Kiranya baru 3 bulan tukar MB. Takkan Pon nak kata, dalam masa 3 bulan, MB baru dah laksanakan lebih 82 AKUJANJI BN di Kedah? Guna lampu ajaib aladin ke?

Jadi ini dari mana Pon dapat maklumat kononnya Dato Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir tidak laksanakan AKUJANJI BN Kedah? Sambil baring atas tilam, atau sambil minum kopi di Starbuck?

Penulis akui, memang ada projek yang tidak dilaksanakan lagi. Terutamanya '6 Projek Ikonik Kedah' tapi projek ikonik tidak termasuk dalam senarai AKUJANJI BN negeri. Ianya hanya projek tambahan bagi memajukan sekaligus merubah terus taraf dan ekonomi negeri Kedah.

Projek Ikonik itu juga, sudah ada yang telah diluluskan dan menunggu peruntukan dari Persekutuan untuk dilaksanakan. Malah ada juga yang belum diluluskan, walaupun Kerajaan negeri sudah memberitahu bahawa, ianya mampu dilaksana dengan mengunakan sumber kewangan alternatif. Jadi tidak timbul projek ini gagal dibuat, kerana proses kearah melaksana tu sedang dijalankan mengikut prosedur yang ditetapkan.

Bagaimana Shaiful Hazizy seorang SETPOL MB, tidak mempunyai maklumat seperti ini?

Patutlah Dato' Seri Ahmad Bashah terumbang ambing sekarang. Kerana beliau memilih Setpol yang salah dan orang ini tidak layak untuk memegang jawatan besar. Jadi tak hairanlah, jika sekarang ada ura-ura gerakan mahu menukar Setpol MB, walaupun hanya baru beberapa bulan, Pon duduk dikerusi empuk tersebut.

Lihat sajalah apa yang terjadi pada Pemuda UMNO Kedah? Ada kejayaan yang boleh dibanggakankah? Berapa ahli baru dan daftar mengundi yang telah mereka lakukan? Berani umum dan dedah?

Penulis percaya, angkanya amatlah menyedihkan.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

malaeih nak komen