Rabu, 28 Disember 2011

TERPANAS!! KISAH BENAR MENGENAI LADANG RAKYAT DI BALING!!
Mc pernah menceritakan mengenai penipuan kerajaan Pas Kedah perihal Ladang Rakyat, atau yang depa panggil Ladang Sejahtera. Nak baca boleh klik SINI. Namun ia di jawab semula oleh pihak Pas yang mengatakan tiada penipuan dalam pembalakkan tersebut dan mereka hanya mengikut apa yang di tenderkan kerajaan BN terdahulu.


JAWAPAN OLEH SETIAUSAHA MB - SANUSI MOHD NOR

Projek ini mendapat soft-loan dari Kementerian komoditi utama, Dato Peter Chin. Difahamkan softloan berjumlah 27 juta. Bila kerajaan berubah, projek asal dibatalkan kerana tender tidak telus, dan negeri tak dapat hasil apa2. Projek baru diletakkan di bawah Kedah Agro (agro plantation) yg mengubah projek asal kepada ladang rakyat yang dinamakan ladang sejahtera. Lepas 20 tahun, balak akan ditebang untuk kayu dan sebelumnya, ditoreh untuk susu. Semua hasil susu akan diagih kepada peserta ladang sejahtera dari seluruh negeri kedah setiap tahun. Ini komitmen kita untuk rakyat.

Walaupun Mc sudah mendapat jawapan dari Sanusi, namun masih ada kemusykilan.

Hmm..Semasa perasmian Ladang Rakyat di Mukim Kupang, Baling. Orang ramai dikaburi dengan penyerahan wang  FELCRA kepada peserta E-SINAR atas pemberian wang kepada rakyat termiskin. Bantuan kerajaan terpilih kerajaan negeri kepada rakyat.

Pada mulanya, Mc pun ingat penduduk kampung yang menerima wang tu ialah peserta Ladang Rakyat. Namun selepas di siasat, mereka sebenarnya penduduk kampung yang tidak ada kena mengena langsung dengan Ladang Rakyat yang di panggil untuk menerima wang bantuan.

Kenapa acara di ubah penyerahan wang bantuan.. kenapa tak serahkan duit ladang rakyat kepada peserta?

Sudah la wang bantuan E-Sinar tu hasil wang dari FELCRA (satu agensi kerajaan pusat). Di mana wang kerajaan negeri?

Di mana wang berjuta-juta yang diperolehi dari hasil balak?

Lagi satu, siapa peserta Ladang Rakyat?

Benarkah sudah ada peserta Ladang Rakyat?

Atau Ladang Rakyat di cetuskan apabila penduduk kampung bising mengenai kegilaan pembalak Pas Kedah menebang balak di Gunung Inas?

Gunung Inas sudah botak di kerjakan oleh pembalak, hasil "BALAK ANUGERAH" dari kerajaan negeri dan di halalkan pula dengan "PROJEK LADANG MENIPU RAKYAT".

Namun peserta hasil dari Ladang Rakyat, seorang pun kita tak tahu. Entah wujud, atau tidak.

Boleh Pas Kedah terangkan perkara ini bagi jelas?

Apakah ada penipuan terancang mengenai hal ini.

McTheory:
Banyak lagi hal mengenai Ladang Rakyat yang akan didedahkan pada masa hadapan..

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

puak umngok ni ceta muhung pa?

Tanpa Nama berkata...

Peserta d ambik dr org yg berdaftar dlm sistem esinar..gena mu x paham..bengong..x thu fakta jgn dok sentuh..nak tjuk cerdik nampak bengong..hahaha

McTheory berkata...

masalahnya.. pas kedah kata, orang yang ambil tu ialah peserta ladang rakyat.

Tanpa Nama berkata...

Kantoi......tu belum termasuk org luar Dari baling yg dapat tanah ladang rakyat....Dan kenapa Ada anak YB Pas bukan Adun di parliament baling dapat tanah di mukim siong.....

Tanpa Nama berkata...

hak salah dok pebetoi gena pun tetap tak betoi/ banyak lagi penipuan dema ni. cuba jawab duit RM 150 juta yang kerajaan pusat beri suruh buat jalan molek gi mana?

Tanpa Nama berkata...

Duit tu masuk dkt pjbt pembangunan negeri kot..ICU..skrg peruntukan pusat mana masuk melalui pjbt daerah..tya la icu kemana duit tu d belanjakan..kalau masuk dkt negeri..ha..jawab la zizian oooiii...