Ahad, 2 Disember 2012

TUDIAA!! Doa Pas Tak Seperti Orang Islam - Ustaz Fathul Bari


KUALA LUMPUR - Cara yang dipraktikkan Pas ketika mendoakan kehancuran UMNO adalah tidak mengikut kaedah Islam seperti yang dilakukan Nabi Muhammad SAW, kata Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia Fathul Bari Mat Jahya.

Beliau berkata dalam doa itu, Pas tidak menjelaskan secara spesifik bentuk kezaliman yang dimaksudkan, seolah-olah menuduh seluruh anggota UMNO berlaku zalim.

Ketika membahaskan usul agama dan pendidikan di Perhimpunan Agung UMNO 2012 semalam (Ahad), beliau menceritakan kisah Nabi Muhammad SAW yang mendoakan supaya Allah melaknat pihak yang menipu baginda semasa meminta nabi mengutuskan 70 pakar al-Quran untuk memenuhi beberapa kabilah, namun dibunuh di pertengahan jalan.

"Nabi doakan laknat ke atas mereka dalam setiap solat nabi selama sebulan, doa dalam qunut nazilah. Kemudian, Allah turunkan ayat menegur perbuatan nabi, dan nabi hentikan perbuatan itu.

"Doa nabi khusus kepada orang yang melakukan kezaliman itu, nabi sebut nama satu persatu. Persoalan sekarang doa yang dibaca Pas disebut perkataan umum, iaitu UMNO," katanya.

"Adakah kita semua di sini menzalimi mereka? Adakah kita semua di sini menghancurkan mereka? Adakah kita semua di sini rasuah?," katanya disambut laungan “tidak!" oleh perwakilan UMNO.

Fathul Bari berkata doa oleh Nik Razi Nik Mat, adik kepada Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini menggunakan kaedah yang salah dan tidak memenuhi kriteria doa orang yang dizalimi.

Mengikut kaedah Islam, doa itu perlu dirujuk kepada satu pihak secara spesifik bersama bukti, perlu diletak perkataan "sekiranya" jika tidak Pasti dan perlu ada pernyataan memaafkan kepada pihak yang dirujuk, katanya. -BERNAMA

Video bahas usul Agama Ustaz Fathul bari boleh tengok kat bawah!

1 ulasan:

merbah desa sgt berkata...

hasil dari doanya[pas]supaya umno hancur kini sudah terbalik.muslihat politiknya yang terbongkar.baru2 ini orang cina rakyat kelantan meminta kerajaan negeri membenarkan dia membuka kedai salun rambut.dulunya kerajaan pas melarang sama sekali kerana nak menegakkan hukum hudud.tetapi apabila dap masok campor pas mula berlembut.ketegasannya hilang kerana takutkan dap.disini kita kena ingat bahawa ALLAH menyebelahi pada yang benar.dari itu janganlah kita jadikan doa kita sebagai umpan kepada rakyat islam malaysia supaya menyokong kita untuk menang pru nanti.sesungguhnya ALLAH LAGI MAHA BERKUASA DAN LAGI MAHA MENGETAHUI.