Jumaat, 6 Jun 2014

INFO!! Betui Ka Ekonomi Negeri #Kedah Tak Stabil?? #HanyaDiKedah @MukhrizMahathir


Pertanyaan kat atas tu, ada dijelaskan kat bawah ni..

Dah lama tak posting cerita pasal Kedah. Sebab Mc banyak update tentang program negeri Kedah di page FB UMNO Kedah. Pada yang nak tau perkembangan negeri Kedah, program negeri, projek terbaru dan apa-apa saja berkenaan kerajaan dan UMNO Kedah. Boleh LIKE page UMNO Kedah noo..

Mc nak petik sikit komen Dato Seri MB Kedah mengenai pelaburan dan pertumbuhan ekonomi negeri Kedah ada suku tahun ni.

Sambung baca kat bawah ni,

Kemasukan pelabur asing ke negeri Kedah diharap mampu menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negeri seiring dengan pertumbuhan ekonomi negara dalam suku pertama pada tahun ini iaitu sebanyak 6.2 peratus. 
Menteri Besar, YAB. Dato’ Seri Haji Mukhriz Tun Mahathir berkata, Negeri Kedah adalah antara negeri yang mempunyai kadar pertumbuhan ekonomi yang agak tinggi. 
“Kita amat bergantung kepada pelaburan asing yang merupakan satu-satunya pegangan ekonomi negeri yang turut menyumbang kepada pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara,” katanya pada majlis perhimpunan bulanan di Perkarangan Wisma Darul Aman.
Beliau menjelaskan, dengan kepesatan ekonomi negara yang terus berkembang maju, Kedah perlu mengorak langkah ke hadapan dengan merangka pelbagai strategi dalam usaha menjadikan Negeri Kedah terus berkembang maju. 
“Sebagai sebuah negeri yang aman dan makmur, kita perlu membuktikan bahawa kita boleh berjaya sepertimana negeri-negeri maju yang lain. Kita perlu merangka satu pengurusan yang lebih baik dalam usaha menjadikan Kedah sebagai hab ekonomi ke arah menarik pelabur asing untuk melabur di negeri ini,” ujarnya. 
Tambahnya, banyak perancangan yang perlu dilakukan dalam usaha melonjakkan Negeri Kedah untuk menjadi antara negeri yang termaju di negara ini. 
Katanya, kerancakan ekonomi setempat dan prasarana kawasan perindustrian perlu dipertingkatkan dalam usaha menarik pelabur asing untuk datang ke negeri ini.

Nampaknya selaras dengan ekonomi Malaysia, Kedah pun turut mengikuti perkembangan ekonomi dengan baik. Suku tahun pertama sudah mendapat pelaburan RM4 Billion. Mc yakin, selepas satu tahun perancangan, kerajaan negeri Kedah akan melaksanakan apa yang dirancang secara berperingkat.

Soo.. kita sebagai rakyat Kedah kena la sokong, jangan ada yang berdengki dan mengadu domba saja. Kalau kita dah tak mampu nak tolong, jangan pulak kita jadi pengacau! Betul tak? he he..

Masalah sikit-sikit tu biasa laa.. sama-sama kita selesaikan.

Untuk update lebih cepat tentang negeri Kedah mai masuk page UMNO Kedah noo..

Tiada ulasan: