Khamis, 16 Mac 2017

Selepas viral 24 jam senarai calon BN tidak rasmi yang akan bertanding untuk PRU14 di KedahPergolakan dalaman UMNO dilihat semakin membahang:

1. Ada yang merajuk ketua tidak dicalonkan (printscreen dari group whatsapp UMNO bahagian/cawangan)

2. Ada YB Umno yang tutup terus media sosial bahagian & peribadi. Terasa di "cah keting".

3. Ada Adun dicalonkan tetapi sedang bergelut dengan skandal pembahagian tanah kerajaan negeri & ternyata orang tempatan marah.

4. Ada Adun tidak dicalon kerana dilihat dulu akrab bersama DSMM walaupun masih menjadi EXCO kerajaan negeri.

5. Ada Adun yang tidak dicalonkan berhadapan dengan tindakan mahkamah (kes RM48j bankrupsi)

6. Ada calon muka baru (Pemuda) namun akar umbi melihat hanya pada gelaran Dr, Datuk tetapi di-cop SOMBONG setelah menjadi SetPol kepada MB & Menteri.

7. Isu air. Sungguhpun RM26.5 juta diperuntukan Menteri Kemajuan Luar Bandar & Wilayah. Namun masalah di 5 daerah masih tidak dapat diselesaikan. Exco yang dipertanggungjawabkan pula dilihat tidak tercalon? Salah siapa?

8. Kedah juga terpalit dengan isu "China", contoh projek Solar di Merbok & Terminal ikan Kuala Kedah. Mereka pro BN-UMNO sendiri marah cuma masih kekal sebagai ahli pasif.

9. Bola sepak Kedah. Harga tiket naik 120%, tapi MB Kedah mahu membina stadium baharu menggantikan stadium keramat Hijau Kuning. 30 ribu majoriti penyokong "Boo" ketika Presiden KFA masuk ke stadium. Tandanya? Rasionalnya apa keperluan mendesak rakyat?

10. Isu Hospital Pendang nampak meluap-luapkan keretakan UMNO-BN Kedah, apabila pecah tanah kali kedua akan dibuat walaupun telah dibuat pada PRU13 lepas.

Panas lebih terasa apabila ada "pihak" terpaksa membuat "fake akaun" Ketua Pendaftar PPBM Kedah Anuar Abdul Hamid kononnya menyenaraikan calon yang akan bertanding bagi PPBM.

Kalau sekalipun terdesak senaraikanlah biar nampak "originaliti" calon yang akan dilantik. Rakyat tidak mahu fikir siapa wakil rakyat mereka.

Yang difikirkan ikan temenung RM20 sekilo, tepung, gula, minyak masak meningkat harga, biasiswa dibekukan, pengganguran, kuasa membeli rendah, GST membebankan sesetengah pihak, & pelbagai isu-isu memeningkan kepala rakyat setiap hari.

#KedahBergolak!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

parti cap bunga bergolak di baling tak mau cerita ke beb?