Selasa, 5 Januari 2010

SOSIAL: GENG 77, DOUBLE 7, IALAH KONGSI GELAP!



Hari ini kita bercerita berkenaan dengan gejala budak-budak Melayu sekarang ni. Semalam aku ada terbaca Akhbar Metro berkenaan dengan zikir black metal. Itu tajuk utama Metro semalam. Sila baca akhbar metro tarikh 3 jan 2010.

Sebenarnya apa yang diceritakan oleh Metro bukanlah zikir black metal, tapi ia satu langkah tangan (pecah buah) bagi geng 77 (double 7). Mungkin ramai diantara kita pernah dengar, atau mungkin juga tak pernah. Puak geng 77 ni mengaku yang kononnya mereka diasaskan oleh geng 3 line (Pekida). Benarkah?

Apa yang dibimbangkan, geng 77 ni sudah menular dikalangan remaja Melayu dan sudah pun masuk ke sekolah untuk merekrut ahli-ahli baru mereka. Remaja melayu ini sebenarnya tidak sedar bahawa mereka telah direkrutkan oleh sebuah kongsi gelap melayu, untuk melakukan perkara-perkara yang salah disisi undang-undang negara.

Ramai diantara ahli 77 ni yang mengedar dadah, berlumba haram, pelacuran dan aktiviti gelap yang lain. Kongsi gelap atau gangterisme ini amatlah berbahaya jika dibiarkan terus menular dikalangan remaja kita. Kongsi gelap ini diasaskan oleh bangsa melayu sendiri yang menggunakan kitab suci Al-Quran dan pedang sebagai angkat sumpah (bidaah) untuk setia kepada kumpulan. semua itu hanyalah untuk menipu atau sebagai topeng kepada salah laku mereka.

Angkat sumpah itu diselangi dengan hirisan ibu jari dengan pedang dibiarkan titis darah sambil bersumpah. Jika angkat sumpah dengan menggunakan titisan darah, itu hukumnya haram. Sumpah guna darah itu termasuk didalam aturcara kongsi gelap cina. (angkat sumpah sesetengah 77 PEKAK)

Sebenarnya geng 77 bukanlah NGO ataupun persatuan yang berdaftar dengan kerajaan. Geng 77 adalah satu kongsi gelap melayu cabang baru yang cuba dihidupkan semula oleh sesetengah bangsa melayu kita sendiri. Ketuanya sendiri berbadan tatu harimau (harimau merujuk kepada lambang geng 77).

Apa yang aku cuba ingatkan disini, siapa yang membaca blog ini cuba sebarkan kepada remaja-remaja melayu kita supaya mereka tidak terjebak dalam kumpulan jahat yang sedang cuba meracun anak-anak melayu.

Update:
Disebabkan post blog ni menjadi pertikaian ramai. Di sini Mc sebagai penulis blog nak beritahu bahawa, penulisan ini adalah satu kebenaran dan Mc juga merupakan adik beradik baju putih dalam lambang 30. Mc agak terkilan dengan adik-adik 77 yang menganggap mereka semua pejuang fisabillilah, namun apakah benar mereka mengerjakan pertubuhan dan perlaksanaan ini ke arah ajaran Allah? berapa banyak amal pertubuhan kamu telah buat? berapa banyak melayu murtad yang kamu sedarkan? Musuh Allah nak mengadaikan agama dan nama Allah, apa kamu semua buat? cakap saja lebih.

Kita bangsa Melayu beragama Islam, hidup dengan tujuan sebagai khalifah Allah dimuka bumi ini. Hidup kita dengan ibadat dan tujuan, hidup kita untuk melaksanakan suruhan Allah. Kita hanyalah hamba yang kerdil dan kudus, jangan sangka kita kuat, kerana ada yang lebih kuat dari kita, jangan sangka kita pandai, kerana kepandaian kita hanya kurniaan pinjaman dari Allah.

Wahai saudara jemaah seIslamku, bangunlah dari tidurmu. Penubuhan Pekida, atau lebih dikenali sebagai 3 line atau 30 bermaksud 30 juzuk Al-Quran, namun berapa kerat diantara kamu yang teleh mengkhatam Quran? atau boleh membaca Quran?

Usahla nak sembang pandai, kalau benar kamu pejuang Fisabillilah, bangkitlah berjuang menentang musuh Allah. Jikalau hanya pandai merempit, meromen anak dara orang, meneguk arak dan membuat larangan Allah. Maka kamu sepatutnya termasuk dalam golongan 13, iaitu golongan yang tidak layak menyertai kumpulan 30 atau Pekida.

sampai sini saja tulisan Mc, tonton la video khas untuk pejuang 30, 36 dan 77.


McTheory:
Pulanglah kepangkal jalan sebelum ajal menjemputmu..

247 ulasan:

«Lebih lama   ‹Lebih lama   201 – 247 daripada 247
Tanpa Nama berkata...

apa ni gaduh2,msing2 berpantun2,nama malaikat yg wajib pun korang x hafal lg agaknya,dh hafal menatang2 buah ni,aku ada buku buah,korang nak ke? x yah gaduh2,x guna,dalam kubur nnti jgn la br nk menyesal,islam mudah je,buat apa yg di suruh & tinggalkan apa yg di larang,ni korang bertekak pasal mempertahankan geng2 knpa? ni bukanya salah satu dr agama islam pun,senang cerita kembali semula kepada Allah.

Tanpa Nama berkata...

Geng ni mmg pow duit org...kenape nk pow duit org ye?ape tujuan duit tu?bukan sikit dorang pow...ribu2...
Ingatlah bahawa ALLAH maha berkuasa...


Tanpa Nama berkata...

Kalau nk bantu org melayu xkn pow duit kn?
Mmg sakit ati bila dorang amik duit kite beribu ribu...
Mmg xhalalkn dunia akhirat duit tu.
Ape yg admin tulis tu mmg betul....
So berhati hatilah....geng2 77 ni.
Mereka adalah gengster....

Tanpa Nama berkata...

Betul tu...ape kebaikn yg geng ni buat?pow duit org je?

hafiz berkata...

We bro mcm mne nk msuk double7 gua nk msuk bleh...hehehe...kalau ade pe pe...kol wa..01129150859..nme aku hafizzuddin dudok banting kg kelanang...ramai org nk pkul aku..sebb tu la aku nak msuk side ni...kol la aku...

wan_joker berkata...

Korg comment xletak gambar boleh la nak menganjing2kan... ce letak gambar korang tengok beran xberan? Dh kene pegang time tu jgn nak mintak ampun tau brader2!!!

hafiz berkata...

Woi korg tak pyh la nk maki double7 lancau...korg ade hal korg sibuk laa nk kaco org punye halllll.....Pukimak sape yg maki double7 ni.....kat sini ade budak double7 tk.....aku nk join arrr aku serious niii...aku nk masok tolongarrr....kalo bole msuk ko tepon la ku.....ni nmbor aku 011-29150859 ni nmbor aku....tolong arr aku nk msuk...

Tanpa Nama berkata...

kuat mane kowg 77 ni..kene pegang ngan polis lemah gak..dapat dek polis sumbat dalam jail mlopong gak..ngan owg bleh ler tunjuk brani..dtg yg pakai uniform terkencing gak..dah la takut polis..kene hina..cium tapak kaki owg tua mane ntah peluk cium pipi bagai..ntah die ade penyakit kudis kurap mane kite tau..ngan mak bapak sendiri tk nk peluk lak..bangga ngan owg luar dri mak bapak sendiri..kan name bodoh tkde akal..nk jadi gangster tk pyh cari ayah nk potong merah kuning pe bagai..cari geng sendiri yg suke bergaduh..bwat kumpulan sendiri..begerak sendiri..berjuang skali..tkyah ade angkat sumpah bagai..mcm owg bodoh tkde keje..pastu kembang idung bangga kt owg..pastu ape pun tkde..keje ntah ke mane..name blacklist..mase depan jadi kafir tua tk berguna..ayahanda ntah ke mane..abg long ntah ke mane..ayahanda dah kaya dah kowg bg duit kt die hari2..mak bapak sendiri tk kaya..jgn ckp owg tk tau ape kegiatan kowg..kowg diperbodohkan je..mcm topeng paham..lau cmtu aku pun bole nk bodoh kan kowg..bwat persatuan..reka buah sendiri..pastu tetap kan rukun 21 ke rukun 80 ke..pastu promote kt owg..bile dah top kowg dah angkat sumpah persatuan aku..bwu la aku leh ngepau..kaya aku mcm tu..lau btol gentle..cari 20 owg kwn..yg btol2 kite dah kamcing mcm adik bradik..bwat aktiviti sendiri..bwu berani hebat dan terbaik..

Tanpa Nama berkata...

Ramai yg dh salah anggap 77, 3line ni...Pekida is pekida
77 n 3line mmg xde langsung kena mngena dgn Pekida...Nama Pekida mmg dh busuk dh oleh bangsa kita sendiri...77 n 3line kebanyakkannya ahli Pekida.Dorg sebenarnya ahli pertubuhan tu,bkn bermaksud 3line n 77 ni di bawah naungan Pekida.Kena paham kt situ.77 & 3line ni,mmg terang2 gangster melayu.Kononnya la angkat sumpah akan bela nasib Melayu..Ye ke??Bohong semua tu...(mintak maaf cakap lah,tp bukan semua ahli bersikap mcm tu)....

Situasi yg pernah aku alami adalah tarik kereta.Al-maklum la bisnes xberapa nk baik..Sampai penuh 1 kereta dtg mai gegar rumah(semua melayu).Kereta Waja je pun nk tarik hOND Civic type R Mugen(bukan nk berlagak).Bagi salam terpekik-pekik mcm Tuah dgn jebat.Sticker 3line dekat plat kete,2 org darinya pkai banger besar pula tu,ckp kasar2,(xtaw adat org melayu ke?).dri segi perwatakkan pn dh tau mereka ni ahli..aku ckp secara baik jgn tarik lagi la..hujung bulan confirm bayar dkt bank..Tanpa bertolak ansur,mereka memaksa serahkan kunci dan keluarkan kete.Aku bagi je la..Semua tu sebab duit la..Nk bela apenye???Korg sedar x,korg tu kerja dgn cina??Sumpah Quran bkn main lagi..Aku boleh je nk buat report,aku taw bkn mcm ni cara nk tarik kereta..Sebab aku taw aku takkan menang...

Situasi Kedua..

kes ni blaku beberapa bulan selepas settle byar kete tadi tu lah..Dlm perjalanan pulang ke rumah.Ada xcident.Aku pun park la kt bahu jln,biase la wt sibuk..Aku terdengar la perbualan 2 org longkai(melayu) dri syarikat lain2 berebut kes,dari segi penampilan mcm gangster slh satu pertubuhan haram tu.Yg sorg lagi smpai dulu la,yg sorg lagi dpt inform dulu la...Kecoh jadinya kt situasi,keluarkan la dulu org dlm kete tu..Ni sebab apa semuanya???semua duit,sebab duit,hbis sesama bangsa nk bergaduh..Dh terang2,kt cermin lori nama cina.Korg keje utk sape tu sampai nk bergaduh??Mcm ni nk bela Melayu...??
Aku nasihatkan keluarlah dari geng2 mcm tu,Xmenjadi dosa kalau korg dh angkat sumpah untuk perkara yg baik.Dalam islam kita perlu berbuat baik dgn semua org,semua bangsa...

Tanpa Nama berkata...

Add/follow awek cun nih di facebook ( fifi's beck ) .. Awek cun nih cousin kpd bdk double 7 .. Terbaik bhaiii .. Dahlah sexy , mengancam , susah nk tackle .. Try ahh add ..

Tanpa Nama berkata...

korang da knape....jaga nma lu org punya ayah..bkak rahsia semata mata nk menang debat kt sini...gentle la turun face to face..settle btul2 x kesah mne majlis aku x suke korang buat mcm ni....kalo sume tau ini rahsia aku dgn yg lain susah beb..aku 77 ayah kndung aku pekida boleh je hidup dlm satu bumbung...manusia ade akal..dosa pahala adalah pilihan sebab tu kita jd khalifah...hormat sesama kita..aku 77 dlm darah tetap ade mlayu...77 30 36 pekida batas sm sume bagus perjtuangkan agama...mlaz cri salah org..nnti org cri slh kite.....77 dihati sm senjataku

Abd Hafidz Abu berkata...

Sy dok dlm utan mkn buah je.......

Tanpa Nama berkata...

cakap saudara, cakap geng, cakap seagama. tapi tiap bulan pungut yuran bagi ayahanda.puikk.anak buah sendiri pun mau paw.. tak byr yuran bukan saudara ka?cakap islam, anjing la geng 77 ni. cakap je lebih.. bek g mamposss

Tanpa Nama berkata...

Lu mana tau barua... Lu kasi tempat biar gua jmpa lu.. Bru lu tau ada akal ke tarak

Tanpa Nama berkata...

Sbb kubur lain2 lah kena saling mngingatkan.. simpang 3 klg///

Tanpa Nama berkata...

Haaaa asal. Aku kt sini. Putih main darah maaaa???? Waaaaa lu byk sembang mulia tpi hisap darah jugk.. lu diam org tua..

Tanpa Nama berkata...

salam...maaf menyelit..sy ni bukan siapa2 tp nk tnya sikit untuk penjelasan..bkan pertubuhan2 untuk menyatukan ke tp kenapa ramai yg tindas menindas? satu lg kalau pertubuhan ni terbuka untuk budak sekolah,bkn meningkatkan permasalahan disiplin dikalangan pelajar ke?? contohnya gaduh,buli...minta beri penjelasan

Tanpa Nama berkata...

salam sekata . Kalu tk suke join 77 . Mai lah join group pak lang , kucing merah ..

Tanpa Nama berkata...

Klu lu tau lu ckp la shabat.....
Sypa lu pnya pgsas.....dri mna dya....lu crta sma gua....gua mau tau....crtA la bro....klu lu x tau lu jgn buat pndai ya bro....bodo pnya owng...jgn msuk ja 77...tpi xtau....apa motif dya....bagang...

Tanpa Nama berkata...

Gila dh ni....allahhuabar7 mna ada....allahhuakbarkabirowalhamdulillahhikasiro....ada la.....nk tulis biar gna otak oky....assalamualaikom wbt

Tanpa Nama berkata...

yang aku tau aku lahir tahun 1977 tu aje...kihkihkih..

Tanpa Nama berkata...

perjuangan yg betul hanya kepada Allah..

Tanpa Nama berkata...

77 mcm sial..lai 1 by 1..lu mau minum air ka lu mau minum darah!!!

wanpower berkata...

Double77 depan berani handal.. bila polis dtg lari mcm tikus..

Tanpa Nama berkata...

Mana lu tau?

Tanpa Nama berkata...

Gua malas nak citer banyak2 . Tp Rasulullah bersabda akhir zaman akan ada 73 golongan , kesemua mereka akan masuk neraka kecuali 1. Pandai2 lu org fikir . Matlamat tak menghalalkan cara bro . Salam perpaduan 30sen

Tanpa Nama berkata...

Ala... bergantung kepada pembawaan dan cara jemaah itu sendiri.. bukan nak backup 77 tapi jemaah 30 pun ada gak yg menyeleweng.. acah minta duit kutipan utk adik bradik lepastu pakai untuk diri sendiri... Lepas tu pergi kelab minum air kencing syaitan lepastu mengaku 30,amal makruf nahi mungkar katanya... bukankah munafik namanya itu...

Tanpa Nama berkata...

Aq ad membe sorang dr simpang teraju 3... dye ad sembang psl 50sen tu... dtg dr belah mne???... hahahaha

Tanpa Nama berkata...

Pukima gua potong lu

Saiful Zailan berkata...

Salam....
Maaf saje nak menyampuk sikit...
Kita semua sebenarnya adalah geng berselimutkan kain kapan
Temapt bermesyuarat kita di Padang Mahsyar nanti
Kita ada 10 abang long yang uruskan kita
Ayahnda kita cuma 1 je...

Tanpa Nama berkata...

bagus sngat ka geng ni..aku dh jumpa rmai bdk2 77 ni..smua perangai mcm apa lagi..nk tnjuk hebat...bukak buah sana bkak sini...ni nk paw sana nk paw..smua nk tunjuk gangster..aku brani jamin la klau mlaysia gaduh kerana pekauman,punca dia dri bdk2 77 ni la..aku ada knal 1 org ni ada pangkat juga la dlm 77 ni..dkt ja dgn rumah aku..dia ni kerja x..duk rumah ja..bdk2 dia ja mai bwk mkn,minum,rokok..mcm ni ka klau ada pangkat dlm geng ni,ambik kesempatan bdk2 bwahan..bdk tu pon bengong jugak..apa2 pon aku mmang x suka geng2 yg mcm ni dn skutu2nya..kita nk yg ori..bkn potong2 sana sani..persahabatan dn bersaudara mmang terbaik...tpi ingat sama masa bidaah tu..ingat sama sumpah..ni bnyak yg terpesong..

Shah Keras berkata...

Sedar la skit hampa tu bru branak!!! hampa toksah dok naik kpala sgt... klu hampa ckp hampa Merah hampa kena sedar yg Hampa tu Ibu bukan Bapa!!! jgn lupa!!! pandai nyanyi Bersatu Aman Sejagat tp xpadai nk fikir.... Salam 30

Tanpa Nama berkata...

Jangan suka-ii nk buruk kan org der..lu kutukk double..tp lu pikir takk..ajaran lu pon takk jaohh beza..kalau lu kena gegar..lu takk panggil ke abg-ii lu..same lahh adik-beradikk 77..sorang kena semua mari..itu baru adik beradik..lu org mau kutukk double..haiya..sendiri mau ingat lah.. semua kongsi..semua pertubuhan sama jer..berlagakk pikir bagus..perang sana sini..menganggu kententeraman jer..lu ada baju.. lu simpan..pandai makan pandai kenyang..gali lobang dalam-ii..biar kabus pemandangan untukk menggali ny semula.

Tanpa Nama berkata...

Baekk jaga mak bapak kau.bawakk g mekahh ker..selesa kan hidop diorang

Tanpa Nama berkata...

Wey lancau ank bersatu .. Yg ko menyalak mcm babi ni apasal .. Yg tulis artikel ni bkn bdk putih .. Yg complain 77 ni bkn bdk putih .. Yg ko nk bising pasal putih tu apasal ..org lain complain ko punya persatuan ..lepastu putih yg ko marah ..buto la ko anjing bersatu ..ko ni bangsat tau x ..nyamuk punya hal kelambu ko bakar .. Xguna la ko dh tgk wayang pon tp bangang mcm celaka .. Lain kali baca dr awal nk komen pon .. Jgn main komen jaa .. Xguna la dh naik kapal pon tp bodo mcm unta ..aq marah sbb mmg salah ko .. Ko main petik ja putih .. Ko igt ckt .. Xda putih xda merah .. Lepas 29, 30 bru smpai 77 .. 29 dgn 77 ,mana dulu ??? Pukimak la ko .. Ko jgn igt ko ank bersatu org takot gn ko .. Kalau ayh boss tgk ko pon malu .. Nk melalak xtentu pasal .. Ayh boss xajar ank2 dy mcm ni ..ko nk jumpa org sgt kn ..aq nk jumpa ko ..kt mana ko duduk .. Nk jumpa kt sarang ko pon xpa aq xda heran .. Kimaa la babi ni ..org2 mcm ko ni la yg busukkan nama persatuan ,yg jatuhkan 77 .. Ckp bersa7u ..yg ko nk pecah2kn org tu apasal .. Merah ka putih ka , paduka xpernah ajar burukkan jemaah lain..sembang kencang sgt la ko ..ko goreng paku,skru ka, mkan hari2 ? Ko pon mkn nasi mcm aq jgk .. Bknya makan paku ,besi ka apa ka .. Kalau rodok dgn parang tu tembus jgk .. Jgn nk kencang sgt la kimak.

-Loufu pandan-

Tanpa Nama berkata...

Kima

Tanpa Nama berkata...

Lancau 77
Rogol mak kau la 77
Sekolah pun xhabis pukul orang saja tau patut la melayu merempat di negara sendiri hahaha
Pastu xde keje salahkan bangsa lain bodoh
Nenek kau hitam ayah kau makan taik burit mak kau lancau 77 cibai kia kannibu cibai
Tiu lei cau hai!!!

torres taipan berkata...

Hahahaha yg kecoh2 nie semua taksub kekekekek sorry la bro, org lain pakai baju gak bleh jek duk rilek siap keje cr duit..brother wa, ang kun wa , kaum wa, fmily wa melayu cina India rilek jek xde nak mintak duit ke apa..kecoh punya artikel..tu la korg..kalau 77 nie kongsi ke apa ke Ko nak bebel lebeh kenapa..KONGSI tu maksudnya apa? Share la Salam English nya..budak 30 xde merempit ke? Budak 30 xde isap dadah ke? Dak silat ka taekwando ka xde isap dadah ke? Mcm wa xtau plak yg kata putih kononnya tapi kaki batu hahahaha woi org masuk kongsi ka naik kapal mana mana ke bukan xbleh solar ke pose ke g haji ke mengucap..lu kecoh lebeyh jek bro..main buah musang kecoh macam naga...g ngaji la...baca alib ba ta..betul kan Ko hang Lu punya tajwid tu dulu Baru cakap pasal org xbetul.. Idop Salam tempurung sbb tu la Lu kecoh lebih..nak ckp double KL buat Hal..apis 30 Kat kl xde buat Hal..naik motor willy wikang Sana sini pastu sticker pekida kekekekek Kawan gua dak pekida xde pun nak kecoh ckp dak 77 niyh mcm2..bleh jek lepak stable ngan wa makan roti canai..bleh jek kitorg g settle kes sama2.. Bleh jek dak 08 tolong dia..lu ckp psl family org, baik Lu jaga family Lu..ade jek family 30 tokan batu besar..mcm la xde kan..junjung Quran tp cita belit mcm ular..woi manusia xde yg perfect la brother..klu Lu baik pun, jalan bersih Sgt, xdenya Lu buka aib org..g duk surau Kat kampung Lu, Tanya tuk imam boleh ke Sy bukak aib org..xsekolah punya orrg..pui..nak Sgt crr psl ngan dak 77..g la langgar brother brother semua..try test nengok..wa x taksub tp Lu sembang mcm Lu punya family bagus..citpodahhhhh..naraskukek parayendam puit..tobatla bro..pintu taubat sentiasa terbuka utk Lu inshallah..

Unknown berkata...

Assalamualaikum wbt. Nak tanya ni. Yang mengomen banyak2 panjang berjela ni... Hangpa melayu ka bukan melayu... Hangpa dok brrtekak apa... Hangpa dok buat lagu ni hilang respek kat mata orang... Hangpa nak tunjuk kat adik2 hangpa mcm ni ka... Depa kain perca hangpa tau dak.. kna la hangpa corak balik bagi elok.

Tanpa Nama berkata...

Salam. Memang fakta 77 kat KL ni memang merapu. Ye, bukan semua tapi majoriti aku jumpa 77 perangai budak samseng. . Abang dh merapu, adik2 tak payah cerita. Entah camna dorang ni ambik budak2. Hapraknya 77 ni mengalahkan 08. Power tak power mana pun.. Nak kena langar dengan India, Cina barulah sedar 77 tu baru beranak, mulalah nak ingat diri tu Melayu baru nak sedar asal mana.

Tanpa Nama berkata...

Idiot malaysian,nope,actually MALAYS.TRying to act tough by forming a gangster group.LEL fucking funny.Malays are such pussies.

Tanpa Nama berkata...

Malaysian gangsterisme is so fucking funny compared to us,nope Malays is fucking funny,trying to act tough.You still dont see our full power that we could do to your stupid gang.Youre like a tiny little dust to us.Be careful comrades,идиот малайцы.для Родины!

hishamuddin amin berkata...

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh... salam sayang dr sy pd semua... soalan saya, best ke bergaduh makihamun sesama islam...? lain2 dok perati je kita bergaduh... bersatu n bergabunglah kita... insya allah.. tolak pn xrebah oo.. saya doakan agar umat islam tidak berpecah belah n bergaduh sesama sendr... amiin

Tanpa Nama berkata...

Dah jom2 kits semua pi tahfiz menuntut ilmu al-quran. Baru putih semat di akal Dan hati. Tp ingat ancaman datang, merah wajib dibuka.

Tanpa Nama berkata...

Kes adanya kongsi melayu nie sebab polis dh mkn suap dgn kongsi Cina Dan India yg memang dapat restu keluarga mereka untuk jadi ahli kongsi gelap mereka. Apa lagi melayu makan powla kedai mesin..

Tanpa Nama berkata...

woi bangsat pekida bwh ape BATAS kan skrg 77 bwh BATAS JUGAK APE YG TAK DILULUS KAN HAISH BABI BDX SKUNK NI

beby rafi berkata...

Assalamualaikum maaf mencela sya ada nak tanya nie knpa kongsi pakai sarang labah² dan bkn labah²?mohon pencerahan

«Lebih lama ‹Lebih lama   201 – 247 daripada 247   Terbaru› Baru»