Khamis, 28 November 2013

INFO! Kutip Cukai Nik Aziz Pun Salah Seorang Ahli Neraka?
Mc ada terbaca satu poster yang dibuat oleh puak sebelah sana. Kononnya saranan PM Najib yang menyamakan orang tak bayar cukai tu sama dengan pengkhianat negara.

Kemudian mereka mengunakan hadis Rasulullah yang mengatakan pemungut cukai akan dimasukkan dalam neraka, dan beberapa sabda lagi. Kononnya nak tunjuk PM Najib dan kerajaan Malaysia ni kejam dan jahat sebab suruh bayar cukai.

Tapi apakah mereka sedar Kerajaan Kelantan, Selangor dan Penang juga, saban tahun mengutip cukai pintu, tanah, perniagaan dan lain-lain lagi. Apakah Kerajaan sana juga bakal menjadi penghuni neraka?

Guna akal la.. Islam ni fleksibel..

Saidina Umar al-Khattab semasa era pemerintahannya telah mengenakan cukai perniagaan sebanyak 10 peratus yang dipanggil 'Usyur kepada peniaga kafir harbi (bukan Islam dari negara musuh), 5 peratus kepada peniaga kafir dhimmi (bukan Islam yang bernaung di bawah negara Islam) dan 2.5 peratus kepada peniaga Muslim (Muwatta' Malik & Sunan al- Bayhaqi).

Pengurangan cukai diberikan kepada peniaga Islam kerana mereka sudah mempunyai tanggungjawab membayar zakat perniagaan pada kadar tertentu. Mekanisme cukai yang dibuat oleh Umar adalah untuk menampung perbelanjaan negara Islam yang semakin mendesak.

Berpegang kepada zahir hadis yang menyatakan "pengutip cukai tidak akan masuk syurga " tanpa analisis mendalam, seolah-olah menyifatkan Saidina Umar masih lagi jahil sunnah Nabi dan tidak akan ke syurga. Kenyataan itu ternyata bercanggah dengan sebuah hadis yang menyatakan beliau adalah salah seorang daripada 10 sahabat yang sudah dijamin syurga (Sunan Abu dawud, al-Tirmidhi, Musnad Ahmad).

Menurut majoriti ulama pula, pengenaan cukai oleh pemerintah berjalan atas asas Islam yang dikenali sebagai Masalih al-Mursalah iaitu sesuatu peraturan baru yang terbukti mempunyai kepentingan dan faedah kepada umum walaupun tidak dinyatakan dengan jelas oleh al-Quran dan al-Sunnah.

Dengan perkataan lain, pengenaan cukai oleh pemerintah menjadi peringatan kepada rakyat bahawa mereka bertanggungjawab sepenuhnya untuk menjaga setiap inci bumi yang mereka diami sama ada dengan harta atau jiwa raga mereka.

Hanya Allah yang maha mengetahui..

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ulama Cap Bulan yg hanya tahu fardu ain nak bercakap pasal ekonomi.

Tanpa Nama berkata...

Ilmu sejengkal berlagak sedepa...
Jahil berlagak bijaksana...
Munafik berlagak zuhud...

Tanpa Nama berkata...

Le macai pas de la lagak pandai

Tanpa Nama berkata...

Umar ra bukan sahaja mengenakan cukai pada umat islam pada pemerintahannye malah pernah mengantung hudud. Kerana masa itu kekurangan makanan yg menyebabkan negara darurat. Org kaya yg report yg beliau dicuri makanannye juga akan disebat jika report. Hukum islam boleh digantung jika darurat.

Hafiz berkata...

SN372 - BENARKAH UMAR AL-KHATTAB MENGENAKAN CUKAI KE ATAS RAKYAT? - http://www.mykhilafah.com/sautun-nahdhah/4458-sn372-benarkah-umar-al-khattab-mengenakan-cukai-ke-atas-rakyat

Tanpa Nama berkata...

Untuk negara terdesak bleh laa.malaysia negara terdesak ka??berapa kos pembaziran menteri malaysia?berapa hrga kediaman p.m dan menteri2 lain?menteri kt malaysia berapa ringgit gajinya?belajar dulu bab agama baru bercakap pasal agama.