Isnin, 16 Disember 2013

Hot! Luahan seorang Isteri yang difitnah!


LUAHAN HATI SEORANG ISTERI YANG TELAH DIFITNAH

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Sesungguhnya fitnah itu lebih dahsyat daripada membunuh. Gejalanya amat menakutkan, lagi merosakkan.

Pembaca yang amat dikasihi;

Tibalah masanya saya sebagai seorang insan, dengan rendah hati ingin menjawab segala fitnah dan tohmahan yang telah dihamburkan kepada saya selama ini. Adalah wajar untuk saya membersihkan nama saya, maruah suami tercinta dan seterusnya kepimpinan negara agar fitnah ini tidak terus terpalit hingga menyebabkan saudara saudari tersalah anggap.

Alhamdulillah, anak-anak boleh terima walaupun ada ketikanya mereka sedih dengan fitnah yang keterlaluan. Anak-anak saya cuba melihat kebaikan dan kemurniaan majoriti masyarakat, bukan minoriti yang sentiasa ada tanggapan negatif.

Apabila saya bertemu dengan pelajar-pelajar Malaysia di luar negara dan bersoal-jawab tentang fitnah-fitnah tersebut, mereka boleh menerima penjelasan daripada saya. Penjelasan secara ‘face to face’ itu sangat berkesan. Cuma, mereka hairan, terkejut dan bertanya mengapa tidak ada orang jawab bagi pihak saya. Saya mana ada pegawai, saya isteri Perdana Menteri bukan Perdana Menteri.

Justeru, saya akan memberikan sendiri jawapan setiap persoalan yang timbul supaya masyarakat dapat menilai kebenarannya. Sikap mendiamkan diri dalam hal ini umpama ‘membunuh diri sendiri’.

PERTAMA: ISU PEMBUNUHAN ALTANTUYA SHAARIIBU, 19 OKTOBER 200

Saya difitnah telah bersama membunuh mendiang pada tarikh kejadian. Nauzubillah. Bagaimana saya mahu membunuh orang sedangkan cicak jatuh di depan mata pun saya melompat lari. Saya juga takut gelap. Apa lagi saya nak mendaki bukit di tempat yang dikatakan menjadi lokasi pembunuhan itu. Tidak ada daya upaya saya berbuat begitu.

Pada tarikh itu juga saya dan Leftenan Kolonel Norhayati Hassan berada di dalam Majlis Berbuka Puasa Dan Penyampaian Bantuan Hari Raya Kepada Anak-Anak Yatim Persatuan Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

Apabila saya difitnah dan media menyiarkannya, saya tidak diberikan kekebalan. Mungkin ramai orang yang tidak tahu bahawa saya disoal siasat di Bukit Aman selama enam jam gara-gara fitnah itu.

KEDUA: CINCIN BERLIAN BERHARGA RM24 JUTA

Saya berani bersumpah, cincin itu tidak ada di tangan saya. Memang cincin itu masuk (melalui kastam) untuk dilihat oleh Maira Nazarbayev yang pada ketika itu berada di rumah saya bagi persiapan majlis pertunangan anaknya dengan anak saya. Beliau adalah ‘regular customer’ kepada jewelry Jacob & Co.

Perkara ini telah diterangkan secara lebih lanjut oleh Director of Fine Jewelry Jacob & Co., Philip Nassimi. Berlian berwarna biru kelabu seberat 30.11 karat itu telah dihantar pada 15 April 2011 melalui syarikat penghantaran Malca Amit, New York menggunakan penerbangan House Airway, no bil: 1488134 dari ibu pejabat Jacob & Co. di New York ke Kuala Lumpur, Malaysia. Ia sampai pada 16 April 2011.

Setelah dilihat oleh Maira, cincin tersebut dipulangkan dan keluar dari Malaysia melalui pelabuhan Singapura pada 20 April 2011. Ia diuruskan oleh Malca Amit Malaysia dan Singapura. Ia telah dikembalikan ke ibu pejabat Jacob & Co. di New York pada 13 Mei 2011

KETIGA: BERJOLI DI LUAR NEGARA

Kebanyakan lawatan saya ke luar negara kerana mengiringi suami menjalankan tugas. Selain itu, saya juga menerima jemputan untuk menyampaikan ucapan oleh negara yang berminat untuk berkongsi apa yang Malaysia lakukan.

Memang kebanyakan negara yang saya dekati ialah negara Dunia Ketiga dan Timur Tengah. Ini kerana negara-negara inilah yang memerlukan pendekatan yang saya katakan tadi. Negara-negara lain seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Jepun dan Korea sudah maju dan kaya. Jika mahu berbakti, sudah tentu kita mendekati masyarakat atau negara yang memerlukan idea kita. Kita mahu buat kerja, bukan glamour.

Saya pernah dijemput memberi ucaptama pada Persidangan Antarabangsa Pertama Mengenai Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) Dalam Pendidikan Ke12 di Riyadh tahun 2011. Saya juga menyaksikan Memorandum Persefahaman (MoU) Antara Akademi Permata Insan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Saudi Arabian Islamic Foundation for Giftedness and Creativity (Mawhiba).

Bagi saya ini adalah pengiktirafan terhadap wanita Islam yang mempunyai pandangan sederhana tetapi moden dan pada masa yang sama tidak melanggar adab kesopanan wanita Timur. Untuk seorang wanita diterima di kalangan pemimpin-pemimpin dunia lelaki terutamnya di Timur Tengah bukanlah sesuatu yang mudah. Apatah lagi mereka sering memandang rendah kepada wanita.

Apabila wanita Islam mempunyai buah fikiran yang boleh dikongsi bersama dan buah fikiran itu sememangnya untuk manfaat rakyat maka mereka memberi penghargaan dengan cara menjemput kita ke negara mereka untuk menyampaikan ucapan. Masakan saya sempat untuk berjoli? Lagipun, saya tidak minat berjoli.

KEEMPAT: PEMBAZIRAN PROJEK PERMATA

Sejarah membuktikan bangsa yang tiada pendidikan akan terus ditindas. Saya percaya orang yang mempunyai pendidikan akan lebih berjaya. Sebagai anak bekas guru, saya faham tentang bagaimana pendidikan berfungsi untuk membentuk keperibadian manusia. Pendidikan harus bermula daripada awal. Justeru, saya mencadangkan penubuhan Permata.

Ini idea baru. Tidak apalah, kalau idea baru memang agak sukar diterima oleh semua orang kerana mereka tidak memahami apa sebernarnya yang ingin kita sampaikan.

Satu lagi masalah ialah sikap penyokong politik yang taksub, kita yang tidak dapat membezakan kerja kemasyarakatan dengan politik. Semuanya mereka satukan. Agak malang apabila kerja-kerja kemasyarakatan seperti Permata dijadikan motif politik.

Saya tidak faham mengapa orang mempertikaikan tentang Permata sedangkan program tersebut adalah untuk kebaikan generasi akan datang. Ada yang marah-marah apabila kerajaan mengumumkan bajet yang besar untuk Permata sedangkan tidak ada satu sen pun duit itu masuk ke poket saya.

KELIMA: BERGAYA DENGAN PERHIASAN MEWAH

Seperti kebanyakan isteri pemimpin, saya juga mengiringi suami ke beberapa negara kerana urusan negara. Ada juga yang menjemput saya atas kapasiti sebagai isteri Perdana Menteri. Mereka mahu saya memberi ucaptama tentang pengalaman masyarakat Malaysia terutama yang berkaitan wanita dan pendidikan awal kanak-kanak.

Apabila saya ke negara tersebut, mereka menyambut kami dengan mesra sebagaimana kita melayan mereka apabila mereka ke negara kita. Itulah adab sopan melayan tetamu. Sebagai meraikan kehadiran tetamu, kebiasaannya mereka memberikan cenderamata sebagai kenang-kenangan. Antara cenderamata tersebut termasuklah cincin, jam, perhiasan diri dan sebagainya. Ada yang diberi itu mahal harganya dan ditempah khas.

Apabila orang memberi kita sesuatu, sudah tentu tidak manis untuk menolaknya. Kita mesti menjaga hati mereka apatah lagi kita adalah tetamu. Bagaimana perasaan kita apabila pemberian kita ditolak orang lain? Tentu kita akan tertanya-tanya dengan pelbagai soalan dan merasa kecil hati. Dan, apabila telah diberi, saya pun memakainya.

Tak kan nak simpan saja dalam peti besi sedangkan barang-barang yang diberikan itu dengan ikhlas, cantik dan sesuai untuk digunakan. Adalah satu pembaziran jika ia di simpan ‘kaku’ dalam kotak simpanan.

Saya sedar ramai mata yang memerhati setiap apa yang saya lakukan dan setiap apa yang saya pakai. Itu hak mereka. Saya tidak boleh menghalang. Tetapi, malangnya mereka ini bukan saja memerhati malah memfitnah saya dengan perkara-perkara yang tidak masuk akal.

Pendek kata, saya tidak mampu memuaskan hati setiap orang. Yang penting, saya percaya pada apa yang saya lakukan.

KEENAM : ISU "FIRST LADY"

Bagi saya gelaran First Lady tidak menimbulkan sebarang masalah. Misalnya dalam penganjuran Sidang Kemuncak Wanita Pertama, peserta yang dijemput adalah isteri-isteri kepada Presiden, Perdana Menteri atau apa saja gelaran yang diberi kepada pemimpin tertinggi (yang menguruskan pentadbiran negara).

Mereka adalah First Lady atau Wanita Pertama dalam konteks suami yang diberi tanggungjawab serta dipilih rakyat untuk mentadbir Negara. Saya tidak fikir ia sesuatu yang perlu dipertikaikan.

Kita di Malaysia ada institusi Diraja sebagai ketua negara iaitu yang di-Pertuan Agong manakala ketua kerajaan ialah Perdana Menteri. Mirip British yang mana Queen adalah ketua negara manakala Perdana Menteri adalah ketua kerajaan yang dipilih melalui pilihan raya.

Bagi sesetengah negara seperti Amerika dan Perancis, ketua kerajaan dan negara adalah Presiden, maka isteri Presiden adalah Wanita Pertama.

Sekiranya kita menggelar Permaisuri Agong sebagai First Lady atau Wanita Pertama bererti kita telah ‘downgrade’ status baginda. Kedudukan baginda permaisuri adalah yang kedua selepas Yang Dipertuan Agong. Ini satu kedudukan khas yang diiktiraf dalam perlembagaan kita.

Saya rasa dalam soal ini ramai yang faham. Cuma mungkin ada sesetengah yang sengaja mempertikaikan dan cuba menjadikan ia sebagai isu.

KETUJUH : ISU MENJADI PERDANA MENTERI KEENAM

Mana mungkin? Saya hanya mahu menjadi isteri kepada Najib Tun Razak. Kalau dia orang biasa pun, saya akan bersama dia. Kalau dia jadi Perdana Menteri itu adalah tanggungjawab dan rezeki yang telah tertulis di Loh Mahfuz. Saya tetap akan berada di sisi dia selagi Allah memanjangkan jodoh antara kami.

Saya rasa pandangan salah ini muncul disebabkan serangan politik. Sudah pasti mereka mempunyai agenda politik tersendiri. Oleh kerana saya paling dekat kepada Datuk Seri Najib, maka saya menjadi sasaran. Oleh kerana saya sentiasa bersama Datuk Seri Najib di mana saja, maka saya dianggap sebagai orang yang menentukan semua polisi negara sama seperti kuasa Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib kata, sebenarnya mereka itu mahu mengenakan beliau tetapi sasaran yang paling tepat adalah mengenakan saya dulu. Mereka tak dapat suami, mereka pergi kepada isteri sebab saya tak boleh nak mempertahankan diri.

Orang yang memfitnah saya dan Datuk Seri Najib ada agenda. Mereka mahu tempat Datuk Seri Najib. Bagi saya senang, tak salah setiap orang ada cita-cita. Tapi, caranya kena betul. Jangan sampai menganiaya dan memfitnah orang. Itu salah dan tidak ada etika. Agama juga membenci perbuatan itu.

Pembaca yang amat dikasihi;

Saya tidak pandai menyusun ayat indah untuk menjawab semua fitnah ini. Apa yang lahir, adalah terlintas dari rasa sanubari seorang insan yang dianiaya oleh pihak tertentu.

Saya serahkan kepada Allah. Kalau mereka insaf, syukur Alhamdulillah. Saya sentiasa memaafkan. Tak apalah mereka memfitnah saya, Tuhan akan beri yang baik kepada saya. Ingat zaman nabi dulu, bila orang kutuk baginda, baginda beri pisang kepada orang itu.

Semoga Allah memberkati para pembaca semua.

Sekian daripada saya,

Rosmah Mansor

17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sian siti, gambar dia digunakn dek Admin, citer orglain..xrelevan langsung..bodoh punya admin...nmpk murah & nk raih perhatian..

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya orang. pasal gambar pun nak spin sana sana. yang pokoknya xnak lak komen...

mungkin dah puas buat fitnah kt isteri PM sebelum ni tapi ego nak mintak maaf. tu yang spin pasal gambar. puak PR x sedar diri, suka memfitnah...

Tanpa Nama berkata...

Btul la dia tulis tu xrelevan dgn tajuk, letak je la gambar Rosmah terus apa msalah.. blogger pn kena la profesional.

Nilsae Ramli berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sapte Loden berkata...

Vangang lu ni. Pasal gmbar tu pun nk jadikan isu.. kalau awal2 boh gmbar Datin seri rosmah tobat lu x kan baca nye story ni.. betul x.? Bertaubatlah wei. Jgan ambil mudah bende fitnah ni.. kalau dh x boleh terima kenyataan tobat hati lu dh hitam.. puih..

Sapte Loden berkata...

Vangang lu ni. Pasal gmbar tu pun nk jadikan isu.. kalau awal2 boh gmbar Datin seri rosmah tobat lu x kan baca nye story ni.. betul x.? Bertaubatlah wei. Jgan ambil mudah bende fitnah ni.. kalau dh x boleh terima kenyataan tobat hati lu dh hitam.. puih..

Ros Ali berkata...

Orang yg buat fitnah..neraka la jawabnya....dajjal dah berjaya....jgn lah sedap mulut berbicara..buruk akibatnya..iblis dan syaitan gelak je....

Tanpa Nama berkata...

Fitnah itu adalah perbuatan plg kaji.jangan fitnah jika tiada bukti...

Tanpa Nama berkata...

Korang caci ke, fitnah ke, walau apa pun beliau masih pergi juga ke Tanah Suci mengerjakan Umrah. Setahu aku tkde pulak aku dgr yg beliau ni & suami menjadi sasau, meracau atau menjadi lumpuh kt depan Kaabah tu. Pemimpin yg nk jadi PM tu ajak le dia pergi. Kan Tok Guru boleh ajak dia sekali utk memohon kemenangan PR bg PRU akan dtg. Drpd di pergi bercuti ke Amerika tu baik ke Mekah. Lg kuat sokongan dia akan dpt. Silap-2, mrk yg kluar dr PKR sblm ni di Sabah boleh join semula.

Tanpa Nama berkata...

Aku simpati dengan Rosmah, dan moga dia diberikan ketabahan serta hidayah Allah utk terus terus lebih baik, sempurnakan mana yg kurang (aurat), moga cacian padanya menambah kebaikan.

Yg aku plg nk tgk bila si bini kpd laki Munapik-Anwar Brahi ni nk tunjuk Jam Omega yg dijanjikan 2 tahun lalu... terang2 janji tp smpai skrg TIPU kering. Rosmah ckp benar, jelas, tp bini munapik tu apa cer??

Bila agaknya si dua ekor laki bini Permatang Pauh tu nk ke Mekah buat Haji..? ke Amerika, Australia lbh kerap dr balik Permatang Pauh.. tkkn nk pi Haji xckup tenaga kot?

PASporno berkata...

Tanpa Nama 4.00PTG..
Wei ko tu yg bodoh bahlol.. entry posting ni pun ckp pasal Isteri.. lantaklah nk letak gmbr sape pun yg penting bergelar Isteri..

yg ko sibuk sgt nk hujah pasal gamabr tu pe hal? Isi penting posting ni pasal Fitnah Rosmah besar2an tu tk nk ulas pulak?

Bodoh super bahlol, mcm ni kot cara pencacai handle isu.. padanlah spender putih Sstopa besar gedabak buat2 tk nampak..

Tanpa Nama berkata...

Aku tabik dgn pengorbanan rosmah sbgai is3 pemimpin negara..dia xpernah nk mengata org pun.malah xpernah sombong dgn rakyat.mcmna lg kita nk is3 pemimpin yg sanggup berkorban sama2 dgn suami menjaga rakyat.Org yg suka memfitnah ni besar dosanya xtakut neraka langsung...sekurang2nya rosmah berjasa berbakti kepada rakyat tp yg dok fitnah tu buat jasa apa.tambah dosa lg ada la...cakap lebih dari buat kerja yg kaki fitnah ni.xpernah bersyukur dgn negara yg aman skg ni.

Tanpa Nama berkata...

Ini blogger pembangkang kerana itu gunakan gambar Siti Nurhalizah... sengaja nak perli isteri pm.

Walau apa pun fitnah memang sudah jadi darah daging pembangkang. Kalau Dap, memang lah tak ada halal haram tapi PAS sama PKR ni tak boleh menang melalui jalan yang lurus.

PKR MENANG DENGAN MENIPU!!!
PAS MENANG DENGAN MEMFITNAH!!!

Tanpa Nama berkata...

Ramai nya ahli2 neraka yg masih perasan macam ahli syurga...
Taubat lah dari memfitnah...
Hebat sangat ke kita?..
Nyawa dah dekat kerongkong masa tu dah terlambat nak mintak maaf..

hang siapa berkata...

Zaman fitnah,zaman ulamak suk..zaman manusia tak ikhla sdalam ibadat.zaman ulamak bangga dgn digri.maaf sedang baba bedoh pattani difitnah inikan kita sedangkan sahabat2 nabi difitnah inikan kita.pengalaman kita di fitnah ,banyak kan diam dan kembali kepada allah ta ala.saya jamin allah ta ala bersama yang benar.

hang siapa berkata...

Zaman fitnah,zaman ulamak suk..zaman manusia tak ikhla sdalam ibadat.zaman ulamak bangga dgn digri.maaf sedang baba bedoh pattani difitnah inikan kita sedangkan sahabat2 nabi difitnah inikan kita.pengalaman kita di fitnah ,banyak kan diam dan kembali kepada allah ta ala.saya jamin allah ta ala bersama yang benar.

Tanpa Nama berkata...

Ulamak Su'u = Nik Najis dan kumpulannya dlm PAS.
Mengubah2 hukum dan maslahat Agama demi parti2 politik yg 'bertahaluf', sedangkan tahaluf mereka tahaluf SESAT lg penjahanam! Mereka xberkata benar.. mereka hanay berkata bila melibatkan UMNO-Najib-Rosmah.. mereka ujub riak dan yakin mereka adalah ahli syurga!

PAS Munapik!