Isnin, 6 Oktober 2014

HOT!! Lambang Yahudi Star Of David di Pintu Masjid Zahir? #KedahSerataRata

Kita semua sedia maklum terdapat segelintir umat melayu yg amat fobia terhadap salib, yahudi dan sebagainya dan selalu percaya teori dan konspirasi.

Umum tahu symbol hexagram (star of david, maggen david, seal of solomon, najmat dawud, khatem sulaiman, cop sulaiman, perisai daud etc etc.)atau apa shj namanya pada hari ni adalah simbol yg di'associate dgn yahudi dan judaism. Israel pon guna simbol ni kat bendera dia.


Simbol ni boleh dikatakan terdapat dlm pelbagai agama, dan kebudayaan lain di seluruh donia, spt kristian, hindu, buddha , kabbalah dan jugak islam.

Simbol ni diperakui sebagai simbol identiti judaism dan yahudi hanya semenjak tahun 1800. Pada abad ke-17 meletakkan simbol ni di luar sinagog adalah amalan popular utk habaq kepada org ramai itu adalah rumah ibadat mereka spt mana orang kristian letak simbol salib di gereja. Kiranya semenjak kurun ke-17 sahaja simbol ni mula represent komuniti yahudi.

Simbol ni sebenarnya adalah simbol yahudi yg baru. Dalam jewish folklore, simbol ni adalah simbol yg ada pada perisai King David yg dipakai masa p berperang. Walaubagaimanapon teori ni disanggah kerana ikut tradisi lambang yahudi adalah Menorah.

simbol star of david dalam islam
Pada abad pertengahan (medieval) simbol ni dikenali sbg seal of solomon adalah simbol biasa dalam islam. jaman ottoman empire simbol ni digunakan sebagai perhiasan di mesjid, syiling dan bendera peribadi pasha (gelaran utk ranking tinggi dalam sistem politik empayar ottoman , lebey kurang mcm Lord British).

simbol ni jugak digunakan sbg bendera negeri Karamano─člu, pada kurun ke-13 negeri ni adalah antara negeri terkuat di Anatolia. jaman la dikenali sebagai wilayah karaman. satu lagi emiriah Candaro─člu pong guna simbol ni kat bendera depa.


The Karamanid flag according to the Catalan Atlas

Flag of Candar according to the Catalan Atlas

Simbol ni jugak boleh dilihat di masjid2 di seluruh donia termasuk di Malaysia.
to be more spesific masjid zahir alor staq.

masjid zahir alor staq


masjid2 lain



A Star of David inside the prayer niche of a 16th century mosque at Bakhchysaray.



A Solomon’s seal on a tombstone in old Mamilla, or Ma’man Allah(Sanctuary of God), a 13th century Mamluk Cemetery, which used to be, until 1948, Jerusalem’s main Muslim cemetery.

Digunakan dalam Quran lama.


Picture of Solomon’s seal in a Mosque near Al-Azhar,Cairo, Egypt is courtesy of "phool 4 XC" who published it on Flickr. The Mosque was constructed by a Mamluk Sultan in 1503 - 1504 AD. In this period Islamic Solomon’s seals were widely used.

Humayun Tomb, India

sumber:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hexagram
http://star-of-david.blogspot.com/2006_09_01_archive.html

diharap lps ni kalo ada yang nampak logo ni di mana2 mesjid ka makam ka takyah la sentap kata dakyah yahudi la apa la. nampak ignorant sgt pasai agma sendri.

Turki uthmaniyyah pun gunakan lambang ni.. .. tu tembok yg keliling kota jerusalem (old city wall) pun ada lambang ni.. sultan suleiman the magnificient yg bina semula tembok tu dan lambang ni diletak kt tembok katanya berfungsi sebagai protection.


Di dalam Masjid Kapitan Keling Pulau Pinang pon ada.... Kalau sapa2 masuk sembahyang kat dalam, tengok kat hiasan kat atas.... ada dekat2 kubah tu... Lambang star of david...


Janganlah taksub sangat...jahil namanya

sumber daripetikanbuku.blogspot.com/2010/09/simbol-star-of-david-dalam-islam.html?m=1

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Actually, Islam dan Yahudi bnyk kesamaan, hingga cara solat Yahudi yg asal juga bnyk kesamaan dgn solat umat Islam.

Tanpa Nama berkata...

Artikel yg bagus
Tp klu nak kait semua payah la

Silap hrbln semua org dianggap kristian sebab guna simbol "+" bagi campur

ada bnyk jenis blogger
tp x rmi yg bertanggungjawab dan cerdik
terlupa dosa pahala hasil artikel yg dikeluarkan

manusia akhir zaman katakan

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya lambang ini asalnya adalah milik orang islam sehingga pendita yahudi manggambil dan menjadikannya sebagai simbol mereka.Boleh rujuk kembali asal usul lambang ini didalam blog Mistik Melayu.harap maklum

Tanpa Nama berkata...

Apa yang nak diperbesarkan. Anggap saja lambang bintang. Aku selalu pi masjid zahir tak kisahpun.

Byk lagi perkara yang lebih penting untuk difikirka

Tanpa Nama berkata...

Biasalah...
Blogger murahan
Nak tunjuk hero
Nak d puji...
Mcm Hushamudin kot
Kembang lubang juboq!!

Tanpa Nama berkata...

Lambang asal nabi daud sebenarnya..sila check kitab kitab lama sejarah turki dan kerajaan nabi sulaiman.t kasih

orgjohor berkata...

Benar. Itulah lambang sebenar bani israel. Yahudi khazar (zion) mengaku itu lambang mereka kununnya mendakwa mereka keturunan yg sebenar bani israel. Jadik mereka merasa mereka mulia dari bangsa2x lain. Ramai keliru dan cpt melatah dgn simbol itu.

Tanpa Nama berkata...

Org kita suka sgt teropong benda2 mcm ni.. dlm Islam tk suruh duk 'takwil' pun benda2 mcm ni. Anggap lah itu perhiasan elemen bintang.. yang duk pi pikiaq bukan2 kenapa?

Ukiran2 dan simbol dlm masjid Zahir tu berseni.. xdk mana2 tok guru dr dulu sampai la pun duk tegur atau hingaq.. Dato Mufti pun dah bersilih ganti sejak 100 tahun dlu xdk sapa pun duk pertikai pasai simbol2 dlm masjid zahir ni. Kalau ada sapa yg la ni duk pandai2 ckp.. mau katoq kepala bagi.. takdk kerja.. org pikiaq kerja lain yg besaq2 jgn duk semak kepala dgn cerita2 lagu ni.



Kalau tgk tiang letrik dlu2 LLN (la TNB) ada buh palang sikit org kg pakat kata dh tiru salib.. bodo [punya pemikiran. Tp budaya 'salib' dlm kehidupan anak bini depa tak kesah.. inilah otak org Melayu.. sbb tu jahil sampai la..

Yg usaha dakwah dan nk tegakkan Islam pd org kapiaq tak gaduh nk pulun usaha haluih mcm ni.

Toksah lah duk cerita byk bab benda2 remeh ni. Pikiaq macam mana nak trik Cina Hindu masuk Islam.. merdeka dan berpuluh tahun tp sikit sgt usaha org Melayu ni ni tarik bukan Islam... yg tu mau pikiaq byk2..

-ahli Qariah Masjid Zahir-

Tanpa Nama berkata...

-ahli Qariah Masjid Zahir-

ni komen dr si bodoh... yg x mempunyai ilmu...
beribadat..(ahli qariah la katakan..) tp tnpa ilmu...

beribadat tanpa ilmu adalah sesat..
bkn i kata.. tp Saidina Ali kata (kna terangkn saidina ali yg beckp tu.. klau x.. org x berilmu cam 'ahli qariah' ni melantun2 nk bg komen bangang)

-Datu Nuar Berahi-m Kiram

Tanpa Nama berkata...

-Datu Nuar Berahi-m Kiram

hang tu yang bahlol dah bapak kebodohan. Apa kaitan dengan kebodohan org Melayu mencari2 menilik2 simbol yang tiada kaitan perlanggaran syariat dengan beribadat tanpa ilmu?
hang tu yg bodoh bangang.. sbb pakai ilmu lah kena tolak benda2 bodoh mcm ni sbb Nabi Solallahu Alaihi Wasallam tak pernah suruh kita duk mengarut mcm ni.

Yg berlambak2 duk meniru budaya Yahudi Nasara oleh anak2 Melayu tu hang tak kesah pulak.. BODO punya MACAI.. duk diam lah kalau jahil!

dhla bodo pastu bebal pulak!

-ahli Qariah Masjid Zahir-