Ahad, 3 Januari 2016

Gunung Jerai GeoPark Kedua Kedah?


Dalam sidang media (video) semalam selepas Majlis Pelancaran ‪#‎DiscoverKedah2016‬ , YAB Dato' Seri Mukhriz Tun Mahathir memaklumkan, Kedah bercadang jadikan Gunung Jerai sebagai tapak GeoPark ke dua bagi Negeri Kedah.

Selain itu, Hutan Paya Bakau Sungai Merbok berkeluasan 3,000 hektar yang mempunyai 48 spesies paya bakau daripada 60 spesies di dunia juga turut dipohon sebagai Rizab Biosfera Unesco dari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan (Unesco).
YAB DS Mukhirz berharap dalam setahun atau dua, kawasan terbabit mendapat status yang dipohon dari pihak Unesco.

Pastinya kegiatan ekonomi penduduk melalui aktiviti pelancongan akan meningkat selepas sesuatu kawasan diisytiharkan sebagai kawasan geo park.

Kedah bercadang jadikan Gunung Jerai sebagai tapak Geo Park
Dalam sidang media (video) semalam selepas Majlis Pelancaran #DiscoverKedah2016 , YAB Dato' Seri Mukhriz Tun Mahathir memaklumkan, Kedah bercadang jadikan Gunung Jerai sebagai tapak GeoPark ke dua bagi Negeri Kedah. Selain itu, Hutan Paya Bakau Sungai Merbok berkeluasan 3,000 hektar yang mempunyai 48 spesies paya bakau daripada 60 spesies di dunia juga turut dipohon sebagai Rizab Biosfera Unesco dari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan (Unesco).YAB DS Mukhirz berharap dalam setahun atau dua, kawasan terbabit mendapat status yang dipohon dari pihak Unesco.Pastinya kegiatan ekonomi penduduk melalui aktiviti pelancongan akan meningkat selepas sesuatu kawasan diisytiharkan sebagai kawasan geo park.#MMFC #KedahAmanMakmur #Unesco #Kedah
Posted by Mukhriz Mahathir FC on Saturday, January 2, 2016

Tiada ulasan: