User Online

Politics Blogs

Post Terbaru!!

Kempen LIKE Page!

Mari Kita Terus Selamatkan KEDAH Dari Tangan Puak PAKATAN !! Sila Nyatakan Sokongan Dengan LIKE Button Ni -->
P/s: Setiap LIKE Anda Amat Berharga Kepada Kami!

Anda Sokong UMNO? Sila LIKE kat Sini!
P/s: Perkasakan UMNO di Alam Maya!

Sabtu, 16 Januari 2010

ISU: PERIHAL KLINIK 1MALAYSIA DAN PAKATAN RAKYAT! update!



Edisi siasat kali ni meneliti klinik 1Malaysia. Semua rakyat Malaysia sudah tahu bahawa Ds Najib sudah membuka Klinik 1Malaysia berssesuaian dengan slogannya rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

Klinik 1Malaysia memulakan operasinya. Serentak dengan itu juga sebanyak 50 buah Klinik 1Malaysia mula beroperasi di seluruh negara dengan dikenakan kadar bayaran RM1 bagi warganegara dan RM15 untuk warga asing. Klinik 1Malaysia akan dari pukul 10 pagi hingga 10 malam setiap hari bekerja termasuk Sabtu, Ahad dan cuti umum.

Pembukaan Klinik 1Malaysia adalah satu langkah yang teramat baik oleh kerajaan pusat. Peruntukkan 10 juta khusus untuk membuka klinik 1Malaysia amat disenangi oleh rakyat dan harus bersyukur dengan pemberian kerajaan.

Bagi kita yang tinggal dibandar-bandar besar, kita sering dibebani dengan masalah kewangan dan kos yang tinggi. Jika kita pergi ke klinik swasta, paling kurang pun kena caj rm35. Itu yang paling kurang kalau tengah malam mau dekat double caj dia bagi.

Disamping kita bersyukur dengan pemberian kerajaan ini, ada juga manusia yang tidak senang dengan pembukaan klinik 1Malaysia. Siapa lagi kalau bukan pembangkang (Pakatan Haram).

Usaha yang baik oleh kerajaan pun dikutuknya, ada yang mengatakan klinik 1Malaysia berada ditempat yang tak strategik, susah nak parkir kereta, tunggu lama la, ubat tak berkualiti la, layanan tak bagus la dan pelbagai lagi.

Woii. .kalau nak semuanya sempurna dan bagus, pergila ke hospital swasta. Klinik 1Malaysia cuma mengenakan bayaran rm1 sahaja. ubat-ubatnya sama seperti yang ada di hospital besar. Klinik ni untuk sakit-sakit dan demam ringan je, yang berat pergi la hospital.

Kot kalau nak berlagak sangat, semuanya bagus. Korang pergi beli insuran dan pilihla hospital mana korang nak pergi. Jangan menyusahkan orang. Korang tau komplen je. Sedangkan Pakatan Haram tak pernah buat sesuatu apa pun untuk rakyat.

Ada juga yang tidak kurangnya mengkritik bahawa klinik 1Malaysia membazir, diselia oleh pegawai perubatan yang tidak berpengalaman dan kewujudan klinik ini boleh merugikan klinik-klinik swasta yang lain. Baca dibawah.

The Malaysian Medical Association (MMA) has criticised the government’s decision to implement 1Malaysia clinics which are to be manned by medical assistants and nurses, calling it "wasteful" and "illegal".

Untuk pengetahuan pembaca, klinik 1 Malaysia hanya untuk sakit biasa dan ringan sahaja. Maksudnya seperti demam, batuk, luka kecik dan sakit yang ringan. Sebab itu ia diselia oleh M.A (Pembantu Perubatan) yang terlatih oleh kementerian kesihatan.

Doktor ada, cuma doktor dipantau dalam seminggu sekali dan M.A perlu melaporkan kepada hospital besar jika ada kes-kes yang serius. Segala bekalan ubat-ubatan ialah hak milik kementerian kesihatan. Jadi kos seliaan klinik 1 Malaysia termasuk dibawah kos kerajaan Pusat. Ini merupakan satu lagi pertolongan kerajaan kepada rakyat bagi membantu rakyat yang berpendapatan rendah.

Klinik 1Malaysia umpama penawar bagi mereka yang memerlukan. Sepatutnya kita bersyukur, bukannya mengutuk.

MctHeory: Inilah dasar pembangkang yang bodoh dan pekak. Tak kisah apa hal, asyik nak bangkang je kejenya.

1 Komen Pembaca:

Tanpa Nama berkata...

benda bagus pun depa dok kutuk, bukan ka pelik tue! banggang betui la pr ni.

Kempen LIKE!!

Mari Kita Terus Selamatkan KEDAH Dari Tangan Puak PAKATAN !! Sila Nyatakan Sokongan Dengan LIKE Button Ni -->
P/s: Setiap LIKE Anda Amat Berharga Kepada Kami!

Anda Sokong UMNO? Sila LIKE kat Sini!
P/s: Perkasakan UMNO di Alam Maya!

Popular Posts

Arkib Blog

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review