Selasa, 19 November 2013

HOT! Pas Mahu Malaysia Contohi Brunei Buat Hukum Hudud! #MuktamarPasMc agak tertarik dengan ulasan hudud dari blog Semut Hitam.

Dikala ini, ramai pemimpin PAS yang sibuk dok bercerita pasal perlaksanaan Hukum Hudud. Masing - masing sibuk menjaja cerita pasal Hudud ni ke hulu ke hilir.

Ada jugak dikalangan pemimpin PAS ni yang ghairah bercerita pasal Hudud turut membangkitkan nama Negara Brunei. Ramai yang puji pemimpin Negara tersebut.

Tak pelik jika Brunei laksanakan Hudud. Hakikatnya, Demografi penduduk di Malaysia dan Brunei mempunyai perbezaa yang cukup ketara. Dan perkara ini tidak dijelaskan oleh PAS.

Jika dilihat, memang Brunei layak untuk melaksanakan Hudud. Populasi penduduk di Negara tersebut melayakkan mereka untuk berbuat demikian.

Brunei mengamalkan sistem Monarki Mutlak Berparlimen dimana Sultan adalah Pemimpin Utama dan merupakan Ketua Agama Islam. Seluruh rakyat berada dibawah naungannya.

Jelas ianya menyangkal dakwaan dari Profesor Badut semalam yang mengatakan Sultan tak de hak ke atas mereka yang bukan Islam mengikut Hukum Islam.


Dengan hanya mempunyai rakyat seramai lebih kurang 400ribu orang, tidak mustahil mereka mampu melaksanakan Hukum Hudud. Hampir 2/3 dari mereka beragama Islam.

Tidak ada sebab kenapa Hudud tidak boleh dilaksanakan di Brunei kerana jumlah penduduknya yang tak berapa ramai tetapi pendapatan Negaranya banyak.

Bayangkan. Orang yang baru habis belajar pun diberi gaji oleh Kerajaan secara bulanan. Jadi bab nak mencuri tak timbul sebab semua orang ada pendapatan sendiri.

Nak kata rakyat Brunei nak berzina pun payah sebab kalau nak kahwin Kerajaan sendiri bagi duit belanja. Kahwin pun percuma. Rakyat cuma kena bayar Mas Kahwin sahaja.

Inikan pulak nak berpoligami. Ianya memang dianjurkan oleh pihak Kerajaan sendiri. Jadi, isu berkaitan dengan zina memang tak timbul lansung di Brunei.

Di Malaysia ni sebut Poligami je dah mula ketar kepala. Ada yang siap kena kejar dengan Parang lagi sampai terpaksa melarikan diri ke Negara jiran.

Tapi, jangan salah anggap apabila isu berkaitan dengan Hudud di Brunei ni menyebut bahawa undang - undang tersebut hanya tertakluk kepada agama Islam sahaja ye.

Kita kena ingat bahawa Brunei hanya ada satu Mahkamah iaitu Mahkamah Syariah. Maka seluruh penduduk tertakluk dibawah Hukum Syariah.

Nah!!! Sekarang bezakan lah Brunei dengan Kelantan yang mana rakyatnya sendiri pun tak de kerja. Terpaksa pergi ke tempat lain mencari rezeki. Jadi, tak payah la sibuk nak mempolitikkan pasal Hudud ni semata - mata untuk meraih sokongan orang!!!

Lagi pun betui ka semua geng Pakatan setuju nak buat hudud ni?Atau puak Pas ni sembang deraih saja nak buat hudud, tapi hanya lakonan semata-mata? Politik tak habis-habis.

P/s: nak buat hudud? Pi pujuk Anwar dengan Kit Siang dulu laa.. heheMcTheory:
Hudud Pas hanya muncul masa nak pilihanraya atau muktamar Pas.. waktu lain.. hampeh!

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

brunei mampu bagi gaji semua benefit tu kat rakyatnya sb brunei xrasuah, xmkn duit rakyat...tp umngok ko ni jnis prabihkan duit rakyat...bini najib pn p sana sini naik jet peribadi...xkira shping lagi bape lori nk kne angkut baramg2 dia....nk tanggung bini gemok dia tu rakyat terpaksa tanggung kenaikkan harga minyak la, gula la....bodoh punya admin

Tanpa Nama berkata...

ANUS 2:19pg, duit ko dah berapa juta Najib perabihkan?

tukang telek berkata...

Inilah tahap menteliti puak puak jilat pungkok DAP 2.19 diatas.

Tanpa Nama berkata...

Aku tak paham apa itu duit rakyat. Kalau income tax berapa kerat orang Melayu yang bayar income tax. Macam Lim Guan Eng kata Chinese paid the most taxes in Malaysia.