Rabu, 11 Disember 2013

INFO! Candi Site 11 Bukan Tempat Sembahan! - @MukhrizMahathir #CandiLembahBujangCandi 11 yang menarik perhatian banyak pihak tindakan meroboh oleh pemaju adalah tamadun yang dipercayai bertapak di Lembah Bujang seawal kurun ke-5 hingga 8 Masehi dan bukanlah tempat penyembahan.

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, candi itu sebaliknya hanyalah binaan yang dibuat semula pada 1974 dan boleh dibina semula di tempat lain.

“Tapak Candi 11 bukan tempat penyembahan atau ibadat semata-mata tetapi lebih kepada tamadun. Pihak berkenaan tidak perlu mendesak sangat dalam isu ini kerana kerajaan negeri juga kecewa walaupun ia kes terpencil.

“Saya tidak anggap isu ini sebagai kecil namun bukanlah gambaran pemusnahan candi yang seharusnya dipulihara,” kata Mukhriz yang menjawab pertanyaan pemberita berikutan desakan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) agar tapak warisan itu diwartakan segera," katanya ketika hadir menyaksikan

Memorandum Persefahaman antara Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM) dengan Aimst University di Park Avenue Hotel, semalam.

Katanya, kerajaan negeri sememangnya berhasrat mewartakan semua tapak warisan malah telah beberapa kali berusaha mendapat pengiktirafan Unesco untuk mewartakan Lembah Bujang sebagai tapak warisan antarabangsa.

Mukhriz berkata, beliau akan membuat cadangan kepada Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz untuk membangunkan kawasan tamadun yang bersejarah agar menjadi pusat tarikan pelancongan bertaraf antarabangsa.

Katanya, kedudukan candi yang berselerak meliputi kawasan lebih 1,000 hektar wajar dipindahkan dan ditempatkan dalam satu kawasan kerana usaha ini banyak dilaksanakan di tempat lain namun memerlukan dana yang besar.

“Kerajaan negeri tidak mempunyai dana untuk tujuan ini. Kita mempunyai komitmen lain untuk membangunkan negeri dan menjaga kebajikan rakyat,” katanya.

Beliau berkata, bagi membangunkan ia sebagai satu tarikan pelancongan yang bertaraf antarabangsa, kadang kala ia melibatkan pemindahan bahan binaan tersebut ke satu lokasi yang terlindung.

“Ia banyak dilakukan di tempat-tempat lain dan bukan sesuatu yang pelik dibuat pada masa ini,” katanya.

Mukhriz mengakui, kerajaan negeri berhadapan faktor kekurangan dana memandangkan kerja-kerja ekskavasi selalunya mengambil tempoh masa yang panjang, melibatkan keluasan, berlainan tempat dan sebagainya yang perlu diterokai.

“Ada bukti (bahan artifak) berselindung, kita tak dapat nak korek semua tempat, saya harap ada peralatan yang canggih untuk kita imbas, mungkin menggunakan satelit, untuk kenal pasti di mana tempat-tempat yang potensi dijumpai artifak atau pecahan binaan yang mempunyai nilai sejarah,” katanya.

Dari aspek kepakaran, katanya sudah wujud dalam kalangan pakar tempatan di pihak Universiti Sains Malaysia dan Universiti Teknologi Mara yang mempunyai kepakaran peringkat dunia, tetapi peralatan dan teknologi itu boleh dapatkan dari luar.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Terbaeklah statement MB Kedah.
Dah lama aku dh ckp.. apesal nk sibuk sgt pasal candi tu..
hanyalah peninggalan tamadun hindu lama.. sikit2 amik sudahlah.

Yg suka cari pasal ni PR Laknatullah tu.. mereka kan anti Islam.. ada puak UMNO pn stgh ngok jugak..pun ikut menari sama dgn isu jahat DAPig Penang..so penatlah MB Kedah mcm ni! byk keja lain lg yg penting!

Buka mata la UMNO.. pi serang balik nu Penang buat berhala di Pulau Jerjak nu!!!