Rabu, 12 Mac 2014

HOT! Juruterbang #MH370 Pulak Di Syaki dan Di Siasat! #PrayForMH370




Sumber dalaman pasukan penyiasat China dalam kes kehilangan misteri MH370 memberitahu, pasukan itu turut memfokuskan penyiasatan mereka terhadap juruterbang pesawat berkenaan, Kapten Zaharie Ahmad Shah.

Fokus itu berikutan tindakan juruterbang berkenaan membina alat simulasi penerbangan sendiri di rumahnya.

“Apakah tujuan seorang kapten kapal yang sudah berpuluh tahun berkhidmat dan memiliki 18,000 jam lebih masa penerbangan mencipta alat simulasi sendiri di rumahnya?

“Apakah dia tidak puas lagi menaik dan menurunkan kapal terbang atau dia sedang berlatih untuk mendaratkan kapal di kawasan luar landasan sebenar, semua aspek itu perlu diambil kira” kata sumber itu dalam perbualan melalui telefon.

Sebelum ini, data pemantauan awal yang diperiksa oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat, Pentagon mendapati pesawat MH370 yang hilang pagi Sabtu, tidak meletup di Laut China Selatan.

Menurut laporan The New York Times, yang memetik sumber seorang pegawai kerajaan negara itu, satu sistem yang memantau letupan di seluruh dunia telah digunakan untuk pemantauan awal tersebut namun ia tidak mengesan sebarang tanda letupan di kawasan perairan itu.

Pegawai yang ditemuramah oleh The New York Times itu bagaimanapun enggan mendedahkan namanya atas alasan maklumat yang diberi adalah sulit.

Lebih menimbulkan misteri ialah tiada sebarang panggilan kecemasan yang dibuat kapten kapal berkenaan dan masuk hari ke-4, belum ada satu serpihan kecil pun yang ditemui.

Sehingga kini, segala bukti memperlihatkan kapal terbang berkenaan memang tidak meletup di udara.

Manakala dakwaan seorang nelayan tempatan yang melihat sebuah kapal yang menepati deskripsi MH370 terbang rendah pada malam kejadian turut menimbulkan spekulasi apakah ia cuba mengelak dari dikesan oleh radar.

Laporan ahli keluarga warga China dikatakan berjaya menghubungi telefon bimbit milik abangnya yang dikatakan berada di atas MH370 menambahkan lagi misteri dan menarik minat pasukan penyiasat China.

Telefon berkenaan yang dikatakan berdering kemudian seperti dijawab namun kemudian terus terputus tanpa ada kedengaran apa-apa suara.

Ahli keluarga berkenaan dikatakan telah memaklumkan mengenai perkembangan itu di dalam laman web MAS dalam satu ruang perbincangan dan siasatan berkenaan perkara itu dijalankan oleh syarikat penerbangan terbabit.

Kejadian itu turut dilaporkan oleh laman web LiveLeak.com.

“Banyak perkara yang menimbulkan keraguan, sebab itu pasukan penyiasat China telah meminta semua maklumat berkaitan kapten kapal tersebut daripada kerajaan Malaysia,” katanya.

Sumber itu bagaimanapun menegaskan, siasatan itu adalah rutin yang perlu dilakukan dan pihak itu bukan melamparkan tuduhan ke atas kapten berkenaan.

“Aspek ini perlu dipertimbangkan, memandangkan begitu banyak misteri yang menyelubungi kehilangan kapal berkenaan,” katanya.

Pesawat MH370 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 12.41 tengah malam awal Sabtu lepas dan sepatutnya tiba di Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama.

Ia bagaimanapun hilang dan terputus komunikasi dengan menara kawalan udara di Subang pada pukul 2.40 pagi.

Menurut laporan awal, sepanjang penerbangan komunikasi menara kawalan dengan juruterbang, Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53 tahun berjalan lancar tanpa isyarat kecemasan ataupun masalah diberikan oleh pengendali pesawat kepada menara kawalan.

Perhubungan terputus selepas komunikasi menara kawalan di Subang menyerahkan komunikasi pesawat MH370 kepada menara kawalan udara di Ho Chi Minh City, Vietnam kerana pesawat itu sudah menghampiri ruang udara Vietnam dalam penerbangan ke Beijing, China.- SUMBER

12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bila gambar ini keluar beberapa hari lepas, aku tertanya-tanya..kenapa juruterbang ini begitu berminat membina simulatornya sendiri..kenapa dia perlu berlatih sedangkan dia mempunyai rekod penerbangan melebihi 18000 jam bersama jet sebenar dan simulator B777 ori disediakan oleh MAS.

hangkedee berkata...

Ada mee di sebalik kue tiau@ terlebih kreatif

Tanpa Nama berkata...

Aku juga bekas juruterbang tapi pesawat kecil dan aku juga pernah ada simulator sebab ianya sebagai satu "fun" sebab dg simulator, kita boleh terbang pelbagai jenis pesawat dg percuma. Anda semua tau tak untuk terbang hanya pesawat Cessna 172 (4 tempat duduk) kosnya rm650 satu jam. Bayangkan kalau kita di
bolehkan belajar terbang dg pesawat A380 tentu kosnya hampir rm 500,000.00(lima ratus ribu satu jam) terbang dg simulator kosnya free walaupun beratus jam dengan pelbagai jenis pesawat super jumbo. Jadi janganlah difitnah si Kapten tu. Sama samalah kita berdoa agar mereka semua dijumpai

Tanpa Nama berkata...

Siasat sebab dengar dia ni kuat pembangkang. Orang yg sudah tak boleh berfikir secara waras mungkin menjadi time bomb pada bila bila masa

Tanpa Nama berkata...

DAJAL betullah si DALANG-DUA-MUKA plg. MERBAHAYA, iaitu CIA (yg. sebenarnya diKUASAI ZIONIS/ISRAEL) – begitu galak MENUDUH juruterbang Islam/Melayu kita kononnya mungkin bunuh diri! Kem. Luar patut BANTAH tuduhan si KAPIR DAJAL ni – lihat di http://www.dailymail.co.uk/news/article-2578020/Why-cellphones-missing-Malaysian-Airlines-passengers-ringing-Family-members-claim-loved-ones-smartphones-active.html:

Did pilot commit SUICIDE? CIA boss says it is one theory agency is looking at as Malaysian police say they are carrying out psychological profiles of everyone on plane

By James Nye and Amanda Williams and Richard Shears

11 March 2014

Authorities are investigating the possibility that the pilot of the missing Malaysian Airlines flight MH 370 committed suicide, the director of the CIA has revealed.
John Brennan, head of the US Central Intelligence Agency (CIA), said: 'I think you cannot discount any theory', when asked if it was possible the pilot deliberately crashed the Boeing 777………

Tapi TAK pula si DAJAL CIA ni nak tuduh bekas tentera dr. New Zealand ni, yg. berikan cincin kahwin dan jam tangan pd. isterinya sebelum penerbangan – saya syak dia direkrut jadi ejen CIA-Mossad setelah rumahnya musnah dlm. kejadian gempabumi di Christchurch; dan mungkin dia sempat parachute keluar dari MAS tersebut, selepas menjlnkan misinya (disyaki misi DAJAL bagi bagi pihak CIA-Mossad). Sebab gaya dia seolah nak bunuh diri atau mulakan hidup dgn. ID baru – kan ejen CIA-Mossad (barat-Zionis) boleh buat apa saja! Lihat di
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2578358/Husband-gave-wedding-ring-watch-wife-boarding-missing-flight-MH370-case-happen-him.html:

Agony of the wife whose husband gave her his wedding ring and watch before boarding missing flight MH370 'in case something should happen to him'

• Paul Weeks was on the missing flight as he made his way to new job
• Before leaving he had taken 'lots of photos' of his family, his wife has said
• She said he left her his wedding ring and watch in case something happened
• She has said she 'can't give up hope... I would love him to walk through that door'

By James Rush

11 March 2014

Mechanical engineer Paul Weeks, 39, of Perth, Australia, was on the flight as he made his way to his first shift in a fly-in fly-out job.

His wife Danica has revealed how he left the objects with her to give to their two boys if something was to happen to him……

She told 9News National in Perth: '(He said) "If something should happen to me then the wedding ring should go to the first son that gets married and then the watch to the second".'

The former soldier, who was born in New Zealand, moved his young family to Perth after their home in Christchurch was devastated by earthquakes…..

Makcik Sambal Belacan.

Tanpa Nama berkata...

Ini satu lagi berita yg. harus diTELITI! Saya syaki ini salah satu sebab utama penerbangan MAS ini disasarkan kerana kehadiran sekaligus, 12 jurutera/pakar dari Malaysia dan 8 dr. China, yg. sgt. penting dlm industri microchip, dr. syarikat Freescale Semiconductor, dlm penerbangan tersebut! Disyaki Mossad-CIA tidak akan berdiam diri dgn. pakar Bukan Barat, terutamanya yg. Islam dan dr. China dlm industri ini (lihatlah bagaimana Mossad telah membunuh ramai saintis nuklear Islam dr. Iran - di http://www.businessinsider.com/mossad-in-iranian-scientist-murders-2011-8, Mossad Suspected In Murder Of Iranian Nuclear Scientists, Vincent Trivett, Aug. 5, 2011).

Lihat di http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2014/03/10/Loss-Of-Employees-On-Malaysia-Flight-A-Blow-US-Chipmaker-Says/:

Loss of employees on MAS flight a blow, US chipmaker says

March 10, 2014

SAN FRANCISCO: Employees of Freescale Semiconductor who were on a Malaysia Airlines flight presumed to have crashed were doing sophisticated work at the U.S. chipmaker, a company spokesman said on Sunday.

The 20 Freescale employees, among 239 people on flight MH370, were mostly engineers and other experts working to make the company's chip facilities in Tianjin, China, and Kuala Lumpur more efficient, said Mitch Haws, vice president, global communications and investor relations.

"These were people with a lot of experience and technical background and they were very important people," Haws said. "It's definitely a loss for the company."

None of Austin, Texas-based Freescale's most senior executives were on board the Boeing Co 777-200ER airliner that vanished from radar screens about an hour after it took off from Kuala Lumpur for Beijing on Saturday.

The employees who were on board, 12 from Malaysia and eight from China, came from a range of disciplines and they were part of a broad push by Chief Executive Officer Gregg Lowe to make Freescale more efficient and cost effective, Haws said.

Top-quality engineers are hard to come by for chipmakers and other technology companies, and losing them can have a major impact on business, regardless of their seniority.

While the employees on the flight account for less than 1 percent of Freescale's global workforce of 16,800 people, they were working toward the same goals and their loss will reverberate throughout Freescale, Haws said.

They had been streamlining facilities in Tianjin and Kuala Lumpur that Freescale uses for testing and packaging microchips used in automobiles, consumer products, telecommunications infrastructure and industrial equipment.

On Sunday, Freescale was organizing transportation and accommodation for the 20 staff members' families, as well as providing grief counseling, Haws said.

One of the chipmaker's long-time competitors, Texas Instruments, tweeted on Saturday: "We extend our condolences to the families and coworkers of the @Freescale employees aboard Malaysia Airlines flight MH370."- Reuters

Makcik Sambal Belacan.

Tanpa Nama berkata...

Malaysia sedang diuji Allah SWT dgn macam2 ujian hebat tp malang rakyat semakin jahat dan tidak mahu bersatu dan berpaling dr kebencian.

Yahoo Malaysia yg dikuasai CinaBabi begitu hebat melancarkan serangan saraf sart dgn posting2 terbuka yg menghina, mengutuk, mengeji dan serang psikologi terhadap kerajaan Malaysia.

Sehingga di saat ini kes memilukan MH370 ini, sikap racist dan kurang ajar CinaBabi Malaysia membuak2.. lantaran krn telah biarkan mereka bermaharajalela sblm ini, SKMM hanya pilih bulu.

Sbrnya Malaysia sedang menuju kehancuran bangsa dlm senyap tp parah. rakyat yg mahu keamanan ramai tp rakyat yg jiwa gila pun semakin bertambah..

ketika kita semua bersedih dan memanjat doa serta Solat. ada puak lendir Hijau yg menyindir dan menghina usaha dan Solat Hajat..

Allah dtgkn ujian2 ini sbrnya nk pamerkan isi perut sbnr rakyat Malaysia yg sudah semakin 'Yahudi dan Nasrani'..

Takutlah pada Allah.. pemerintah yg ada skrg mungkin akan bertukar kpd pemerintah yg sgt zalim bila rakyat yg skrg ini tidak sedar diri dgn petunjuk2 Allah yg dtg..

Semoga Allah SWT berikah Hidayah-NYA, Bantuan-NYA serta Keselamatan-NYA buat pesawat MH370- supaya selamat dn mereka akan beriman dgn Allah SWT...

Wallahualam..

p/s: kecewa sgt dgn Ahli Parlimen sewel-gila Lumut dari Pakatan Harm tadi yg beri hujah xberakal dalm sidang Parlimen siang tadi..

bebal lagi bodoh.. begitukan hasil otak pakatan pembangkang.. bebal dan bodoh mcm tu mcm mna lah nk jd pemerintah- marahkan MH370 yg tidak dijumpai seolah2 mengamuk pd Kententuan Allah..

PAS-parti gila!

Tanpa Nama berkata...

Kemungkinan memang ada,macam-macam boleh terjadi, terserahlah kepada Allah agar memberi petunjuk kepada kita semua.

Tanpa Nama berkata...

Saya x prcaya yg kapten zaharie atau co pilot yg merancang smua ni..sy psti minat yg mndalam dlm bdg penerbangan mbuatkn kpten zaharie mbina simulator sndiri d rumah..mcm org yg kaki game bla x main game msti rsa bosan n kosong..sbb tu mgkin masa tluang dia bsama simulator..jdi rsanya jgn la ssiapa tuduh mnuduh sbarangan,lebih baik mndoakan kebaikan..

Tanpa Nama berkata...

Jangan sesuka hati membuat andaian yang tidak baik dan memfitnah juruterbang nya walaupun dia ada simulator sendiri....bkn berti dia berniat buat jht or plan nak buat something yg tidak baik....saya rasa captain ada simulator sendiri sbbnya bkn sja tuk "FUN" bahkan mungkin tuk menambahkn pengukuhan latihannya sendiri sbg pilot wlupn cptain azharie dah membuat 18000 flying hours...

perlu anda ingat BERLATIH THROUGH SIMULATOR dgn MEMBAWA KPLTERBNG DLM PENERBNGAN SEBENARNYA....sbb itu bagi saya tidak salah klu mana2 pilot ada simulatornya sendiri d rmh mereka....untuk mmbuat latihan sendiri tuk menambahkan pncapaian yg terbaik dlm mmbawa kplterbng yg sbnrnya sewaktu bkerja di udara

Saya harap bgi mana2 pihak yg ssuka2 hati mmbuat andaian yg tidak baik...mmbuat fitnah terhadap ssorang JIKA DIA TIDAK BUAT SALAH...hrp2 bagus anda BERTAUBAT pd ALLAH

Asalamualaikum dan bnyk2 brdoa demi kslmtan MH370

Tanpa Nama berkata...

Perlu anda ingat BERLATIH THROUGH SIMULATOR dengan MEMBAWA KPLTERBANG DLM PENERBANGAN SEBENARNYA ADALAH TIDAK SAMA sbb itu setiap pilot harus KEEP ON PRACTICALLY atau latihan dgn simulator...Asalamualaikum

Tanpa Nama berkata...

Mgkin simulator tu skadar utk memantapkan lg skill... Mgkin jgk michael shumacher pn ade simulator kereta f1 kt umahnye...