Jumaat, 11 Julai 2014

HOT!! Himpunan 7 Sindiran Ayahanda Tun Dr Mahathir Pada Kaum Cina! #MMFC


1. Sekarang baru saya tahu kenapa kontraktor Melayu tidak pernah diberi kontrak oleh swasta Malaysia. Mengikut Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI). Dr Michael Lim Mah Hui, Bumiputra tiada kualiti.

2. Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, pula berkata, swasta mementingkan meritokrasi, bukan menutup peluang kepada Melayu.

3. Kita tahu Kerajaan yang dikuasai oleh Melayu yang tidak berkualiti, telah mengambil hampir 100% Melayu untuk menjadi pegawai dan kakitangan Kerajaan. Hasilnya dapat kita lihat Malaysia tidak dapat ditadbir dengan baik dan pembangunannya memang buruk sekali berbanding dengan negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan bersama dengan Malaysia.

4. Kerajaan yang dianggotai oleh Melayu yang tidak berkualiti ini gagal menangani kemerosotan ekonomi dan kewangan pada 1997/98. Ramailah peniaga dan pengusaha negara terutama dari kaum yang memiliki merit yang bankrap semasa krisis matawang kerana tindakan “control” oleh Bumiputera. Sehingga kini ekonomi dan kewangan negara tidak dapat dipulih oleh Kerajaan Melayu yang tidak berkualiti ini.

5. Sesungguhnya untuk mengelak kerosakan negara, Melayu yang tidak berkualiti ini tidak harus diberi apa-apa peluang menuntut ke peringkat universiti kerana mereka tentu tidak akan lulus dan mendapat apa-apa ijazah. Tindakan pemaju swasta mengutamakan merit memanglah wajar. Ini bukan kerana tidak mahu memberi peluang kepada Melayu, tetapi kerana mengutamakan merit.

6. Meritokrasi memang baik bagi Malaysia. Jangan bagi apa-apa pun yang tidak berasas kepada merit. Orang yang tidak berkualiti tidak mempunyai hak dan tempat di Malaysia. Biarlah mereka kekal dengan kualiti buruk mereka asalkan yang berkualiti, yang memiliki merit meraih segala-galanya untuk mereka. Kemerdekaan Negara dari dijajah oleh British bertujuan memberi segala-galanya kepada yang memiliki merit dan bukan untuk yang tidak berkualiti.

7. Dan saya bersetuju dengan pendapat pakar-pakar orang cina dari SERI dan RAM Holdings. Orang yang tidak ada kualiti tidak ada tempat di Malaysia kita yang Merdeka. Mereka harus tahu nikmat kemerdekaan bukan untuk mereka. Nikmat ini hanya untuk yang mempunyai merit walaupun orang cina tidak berjuang langsung untuk membebaskan Malaysia dari penjajah.


-Tun Mahathir-

BACA SINI

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

melayu tidak malas, tapi dek sebab cina dan india menjadi buruh kasar untuk hidup di zaman british dulu, mereka Nampak kuat kerja sebab boss mat salleh sentiasa di belakang mereka, tak kerja potong gaji, melayu bukan buruh mat salleh tapi berkerja sendiri di kampong, kalau melayu malas tak makan lah cina india buruk kasar mat salleh ini. takda beras cina india di pekan nak makan...itu dulu sekarang cina india cuma duduk dalam ofis, tapi melayu buat kerja di luar untuk support cina india ini. dalam kerja kerja seperti di bidang oil and gas, atau apa apa engineering base company...so kalau tak da melayu buat kerja ni, cina india pun takkan dapat output yang di harapkan...menuduh melayu tak cekap buat kerja secara stereotype adalah tidak benar, open up your eyes the two so called Dr...and look around in wider dimensions...terima kasih Tun kerana membuat sindiran ini untuk menyedarkan kaum yang selalu memandang rendah orang melayu, semoga ramai orang melayu bangun dan membetulkan persepsi dua orang Dr cina ini..orang melayu berkerja bukan untuk dunia sahaja tetapi juga untuk akhirat, berlainan dengan kafir hanya untuk dunia, sebab itu cara kerja berlainan tapi output sama atau lebih dari orang melayu islam.

HassanNik berkata...

Brilliant!

Tanpa Nama berkata...

15 tahun saya kerja bawah manager cina. Dari pengalaman tu, meritokrasi cuma utk pekerja cina saja. Pekerja Melayu yg berkualiti ditindas dan diperbodohkan. Inilah sebenarnya meritokrasi ala cina. Sebiji macam yahudi..

Tanpa Nama berkata...

Sambung lagi. Bila cina persoal kenapa cina susah jadi ketua dalam jabatan kerajaan, jawab saja...... We learn from you.

Tanpa Nama berkata...

Amat TEPAT sekali....we learn from you...

Tanpa Nama berkata...

Terbaik...we learn from you...oh xlupa,ramai2 orang melayu boikot kedai farmasi georgetown simpang kuala...mmg ada sbhgn pekerja melayu tp bos dia org cina...mmg bodoh punya bos,hina n tengking org melayu depan customer...tmpat lain pyah nmpak,tp tmpat ni mmg trbaik utk lihat prangai pemakan babi ni...

Tanpa Nama berkata...

Saya kerja kerajaan, bos cina serta dua konco-konconya boleh huru-hara satu pejabat dan Melayu pula kaki bodek, jilat sana,jilat sini, ada yang cakap bahasa cina lagi, yang orang atas pun satu, cina pandai berpura-pura, pangkat dapat kat mereka, memang kebanyakan anti Melayu. Bila lawan dicop anti Cina, kena tindasnya jawabnya.