Jumaat, 22 November 2013

HOT! Blogger Pas Kata Dewan Pemuda dan Ulama Pas 'Geng POYO' #MuktamarPas

Mc selalu baca beberapa blog 'sebelah' sana yang Mc fikirkan rasional dan terbuka dalam penulisan. Maknanya, blog yang tidak terlalu menjilat pemimpin walaupun salah, dan berani berkata ya walaupun pemimpinnya salah.
Sebab tu ada beberapa blog yang Mc sendiri ikuti kerana sikap penulis yang agak 'rebel' sesuai dengan Mc juga la. Sudah tentu kita mahu melihat pendapat blogger Pas yang mengulas tentang keputusan semalam.
Baca posting yang Mc ambik dari blog Cenangau, yang memberi takrifan POYO kepada Dewan Pemuda dan Ulamak Pas sendiri. he he he..
Baca kat bawah ni,
Tak 'poyo' apanya kalau sampai tahap nak paksa ubah perlembagaan parti untuk lantik Timbalan dan sorang Naib Presiden dari kalangan ulamak' sedangkan pemimpin yang Dewan Ulamak ketengahkan tak cukup 'cool' ataupun mungkin langsung tak 'cool'.

Malaysiakini melaporkan:
Pemuda PAS digesa melahirkan seorang pemimpin yang 'cool' dan mampu mendampingi segenap lapisan masyarakat.

Perwakilan Johor Shazni Munir berkata, pengolahan dan penambahbaikan tarbiah anak muda penting untuk menjadikan dewan itu tidak berimej eksklusif sehingga dilihat 'poyo' di mata masyarakat.

"Sekiranya kita terus dilihat sebagai entiti yang berbeza, selagi itulah kita dilihat tidak 'cool' di mata anak muda. - Mkini.
'Poyo' ni satu istilah yang payah nak terjemahkan, lebih kurang macam makanan sedap, walaupun gunakan bahan yang sama dan cara masak yang lebih kurang sama tak semestikan hasilkan makanan yang sama sedap. Pulak tu pada sesetengah orang sedap tapi mungkin pada sesetengah orang lain biasa saja malah mungkin tak sedap.

Macam tu jugak 'poyo', dan dalam konteks pemuda 'poyo' tu kena ditengok dari selera atau kacamata majoriti orang muda Malaysia. Walaupun seluruh kepimpinan pemuda PAS kata  DPPM hebat tapi kalau anak muda nampak 'poyo', memang 'poyo' laa...

Contoh macam Ustaz Azhar Idris, aku yakin ramai ulama' yang tak setuju dengan cara dia berkuliah tapi ternyata pada anak muda kuliah Ust Azhar Idrus sangat 'cool' dan langsung tak 'poyo'.

Tapinya, walaupun ada yang kata DPPM 'poyo' tapi bagi aku tak la berapa nak 'poyo' berbanding Dewan Ulamak yang lagi teruk 'poyo'nya.

Tak 'poyo' apanya kalau sampai tahap nak paksa ubah perlembagaan parti untuk lantik Timbalan dan sorang Naib Presiden dari kalangan ulamak' sedangkan pemimpin yang Dewan Ulamak ketengahkan tak cukup 'cool' ataupun mungkin langsung tak 'cool'.

Malaysiakini juga melaporkan:
Dewan Ulama PAS Pusat (DUPP) menerima usul tanpa bahas yang mendesak PAS Pusat memasukkan fasal yang memperuntukkan jawatan presiden, timbalan dan sekurang-kurang salah seorang naib presiden terdiri daripada ulama. - Mkini.
Dewan Ulamak sepatutnya kena fikir pasai apa orang tak berapa nak ulamak sebagai Timbalan dan Naib Presiden. Sebenarnya bukan isu ulamak atau profesional sangat tapi perwakilan tak nampak sangat tokoh ulamak yang sesuai untuk duduk di kerusi tu.

Dewan ulamak patutnya bersungguh-sungguh untuk lahirkan pemimpin dari kalangan ulama' yang 'cool' yang bukan saja dihormati tapi boleh diterima oleh semua golongan.

Kalau dewan ulama' ada ramai tokoh hebat yang 'cool' macam TG Nik Aziz, bukan setakat Presiden, Timbalan dan seorang Naib, seluruh AJK PAS Pusat dilantik dari kalangan ulama' pun pada aku langsung tak jadi masalah. Yang pentingnya depa tu kena 'cool' dan tak 'poyo'.

Malaysiakini juga melaporkan:
Desakan yang dibuat oleh Urusan Ulama PAS Kuala Nerus, Terengganu itu supaya "tidak timbul kecelaruan" dalam pemikiran ahli dan memastikan kelangsungan kepimpinan ulama berhubung kepimpinan di peringkat tertinggi parti itu. - Ibid.
Bab ni pun sepatutnya Dewan Ulama' kena ambil tanggungjawab atas kegagalan Dewan Ulama' mentarbiah ahli. Sepatutnya takdak apa yang perlu ditakuti kalau golongan profesional dalam PAS berjaya di'ulamak'kan oleh dewan ulama macam yang pernah disarankan oleh almarhun Ust Fadhil Noor lama dulu.

Macam tu jugak, tak sepatutnya timbul kecelaruan dalam pemikiran ahli kalau Dewan Ulama' berjaya mengujudkan 'wehdatul fikr' dikalangan semua ahli PAS.

Alasan kata ramai ahli yang tak minat pi program tarbiah pun tak sepatutnya berbangkit pasainya program tarbiah yang Dewan Ulamak buat untuk ahli-ahli (itu pun kalau ada) tak menarik, tidak 'cool' dan 'poyo'.

Dewan Ulama' kena renung pasai apa contohnya kuliah Ust Azhar Idrus mampu tarik kehadiran berpuluh ribu anak muda termasuk golongan mat rempit tapi program anjuran Dewan Ulama' ahli PAS sendiri pun tak minat nak hadir.

Realitinya, bukan setakat gagal mengujudkan 'wehdatul fikr' dikalangan semua ahli PAS tapi untuk ujudkan naqib usrah yang mencukupi untuk memastikan usrah di semua cawangan PAS berjalan seperti yang dikehendaki pun Dewan Ulama' ternyata GAGAL sampai hari ni.


P/s: tudiaa.. orang Pas sendiri kata Ulamak depa POYO? kita nak kata apa lagi?


McTheory:
Paling POYO sebenarnya Nik Aziz tuu.. hehe

2 ulasan:

maae berkata...

Ini lah ' dulang paku serpih'. Apa nak heran, Mursyidul nya sendiri yang suka menjahanamkan parti.

Betul kata Karpal. Bubar dan daftar part baru yang sehalu dua parti lain dalam pakatan mereka.

Yamseng dan bottoms up tentu sinonim.

Tanpa Nama berkata...

Ape nak kate, skrg mcm mcm ade dlm PAS.