Isnin, 18 Julai 2011

PANAS!! HAK ASASI MANUSIA, APAKAH HAK ITU HANYA UNTUK LEMBU AMBIGA!!SHAH ALAM - Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) menyelar pembangkang yang cuba berselindung di sebalik hak asasi manusia untuk memburuk-burukkan imej polis dalam menguatkuasakan undang-undang termasuk menahan penyokong perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Sabtu lalu.

Naib Pengerusi MAYC, Budiman Mohd. Zohdi berkata, tindakan itu tidak bertanggungjawab kerana mempergunakan hak asasi manusia untuk 'menghalalkan' perbuatan mereka melanggar undang-undang dan mencetuskan kekacauan.

Katanya, sekiranya pihak pembangkang sama ada PKR, DAP atau Pas mahu membicarakan soal hak asasi manusia, mereka seharusnya melihat secara menyeluruh terutamanya kepada majoriti rakyat yang menentang perhimpunan Bersih itu.

"Mereka (pembangkang) mempersoalkan tindakan polis terhadap penyokong Bersih atas nama hak asasi manusia. Bagaimana pula dengan majoriti rakyat yang menentang perhimpunan haram itu, apakah mereka tidak mempunyai hak asasi?

"Majoriti rakyat yang menentang perhimpunan Bersih juga mempunyai hak asasi mereka sendiri untuk bergerak bebas, hak untuk hidup dalam aman tanpa kekacauan dan sebagainya.

"Jika demikian, saya melihat Bersih dan para pemimpin pakatan pembangkang sebenarnya telah melanggar hak asasi majoriti rakyat negara ini apabila menganjur serta menyertai perhimpunan haram berkenaan dengan niat untuk mencetuskan huru-hara dan kekacauan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Pada 10 Julai lalu, Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga dalam satu kenyataan disiarkan sebuah portal berita mengkritik tindakan polis yang didakwanya bertindak kasar ketika menyuraikan perhimpunan haram itu dan meminta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) mengadakan siasatan berhubung dakwaan tersebut.

Mengulas perkara tersebut, Budiman juga meminta Suhakam agar mengadakan siasatan terhadap pencabulan yang dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu selain pemimpin pakatan pembangkang terhadap hak asasi majoriti rakyat yang tidak menyokong Bersih tetapi menerima kesan akibat penganjuran perhimpunan haram yang diadakan Sabtu lalu.

Katanya, sebagai sebuah suruhanjaya, Suhakam perlu bersikap bebas dalam soal menegakkan hak asasi manusia di negara ini dan tidak hanya menumpukan kepada dakwaan yang dibuat oleh penganjur dan penyokong Bersih semata-mata.

"Saya ambil contoh, berapa banyak hak asasi majoriti rakyat yang tidak menyokong Bersih ini dicabuli akibat tindakan Bersih dan para pemimpin pakatan pembangkang yang mengadakan perhimpunan haram jalanan di ibu kota. Perkara ini perlu diteliti oleh Suhakam," ujarnya.

Mengulas dakwaan kononnya polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air ke dalam Hospital Tung Shin, kata Budiman, pihak pengurusan hospital sendiri telah menafikan dakwaan itu.

Bagaimanapun, beliau menyarankan supaya Suhakam menyiasat apakah niat dan tujuan sebenar penyokong Bersih berada di pekarangan hospital berkenaan ketika hari perhimpunan haram tersebut berlangsung.- Utusan

Mereka mengutamakan hak asasi manusia dalam 7000 lebih orang berhimpun. Tapi mereka mengabaikan hak asasi manusia 3 juta orang warga KL yang terpaksa menanggung akibat dari 7000 lebih manusia degil untuk yang berhimpun. Sehingga mengakibatkan kerugian, kesengsaraan, menganggu hidup, dan lain-lain lagi.

Apakah manusia lain tidak ada hak asasinya selain dari lembu-lembu Ambabiga ni?

Ambiga dan Anwar kimak anak haram pergi mampus!! Ni hak asasi aku nak maki korang pulak!

McTheory:
Tahukah anda hak asasi manusia sebenarnya adalah ciptaan oleh yahudi Israel?

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ini bukan hak asasi manusia..ini hakkkpuuiihhh