Rabu, 9 Januari 2013

HOT! #IsuAirSgor: Zuraida Mak Lampir Bantai SYABAS Tak Relevan Jaga Air Selangor!

Sebelum ini Faekah Setpol MB dan kekasih gelapnya Khalid Gagap pernah cuba untuk mengkambing hitamkan Syabas. Namun tindakan dua orang skandal terbabit gagal kerana, Syabas membuktikan bahawa mereka boleh mengatasi masalah itu sendiri. Tanpa pertolongan dari Kerajaan Negeri Selangor.

Disebabkan kegagalan kedua-dua skandal tu, Kali ni Khalid mengarahkan Zuraida mak lampir, campur tangan dengan membuat tuduhan baru keatas Syabas, KETTHA dan beberapa agensi lain yang kononnya dikatakan, tidak membantu menyelesaikan masalah air yang berlaku di Lembah Kelang baru-baru ini.

Paling teruk, Zuraida menyalahkan Syabas 100% diatas masalah ini. Bercakap soal teknikal dan beberapa perkara lagi. Tidakkah Zuraida sedar bahawa Kerajaan Negeri Selangor juga mempunyai kepentingan didalam Syabas? Ini bermakna Kerajaan Negeri Selangor juga perlu bertanggung jawab keatas segala tindakan Syabas.

Kalau Zuraida kata Syabas gagal, ini bermakna Kerajaan Negeri Selangor juga gagal dalam tugasnya menjaga kepentingan Syabas. Kalau tidak buat apa syer 30% Kerajaan Negeri dalam Syabas kalau tidak memainkan peranan. Apa Suhaimi Kamaralzaman tidor ke masa board meeting Syabas?

Zuraida perlu membuat kajian terlebih dahulu, sebelum menghentam! Siapa Zuraida untuk mempertikaikan tugas Syabas dalam mengendalikan hal air di Lembah Kelang.
Apa tindakan Kerajaan Negeri Selangor dalam usaha memajukan Syabas? Pernahkah Kerajaan Negeri Selangor membantu Syabas? Kerajaan Negeri Selangor tidak pernah membantu Syabas walaupun dari segi teknikal, pengurusan ataupun kewangan. Apa yang mereka lakukan hanyalah mencari alasan atau sebab untuk menghentam Syabas jika sesuatu perkara terjadi.

Contohnya seperti gangguan air baru-baru ini. Apa tindakan dari Kerajaan Negeri Selangor? Tepuk tangan melihat Syabas bertungkus lumus menyelesaikan kemelut, kemudian hentam dalam media?

Kerajaan Negeri Selangor sebenarnya tidak membantu, malah menyusahkan lagi Syabas dalam usahanya untuk memajukan sistem air di Selangor. Sudahla CAPEX disekat, sehingga menganggu Syabas membaiki sistem perpaipan dan meng'upgrade'kan fasiliti kemudahan air seperti pertambahan rumah pam dan membeli jentera baru untuk penambahbaikan sistem pengedaran air ke kawasan pesat membangun.

Contohnya di Wangsa Maju yang baru-baru ini mengalami masalah rumah pam yang rosak. Rosak akibat pengunaan pam yang overload. Pam tersebut terpaksa bekerja keras untuk mencapai kadar kapasiti air yang diperlukan.

Wangsa Maju adalah kawasan sibuk, setiap tahun pertambahan penduduk dan industri akan meningkat. Kerajaan Negeri Selangor telah menyekat CAPEX sejak dari 2010. Ini bermakna Syabas disekat untuk majukan sistem air mereka selama hampir 3 tahun. Sebab itu Syabas tidak mampu untuk meningkatkan kemudahan rumah pam, kerana Kerajaan Negeri Selangor tidak membantu, malah menekan mereka dari segala sudut.

Contoh yang terbaik, isu Langat 2. Langat 2 adalah loji air untuk masa depan negeri Selangor dan Lembah Kelang. Kerajaan Negeri Selangor membantah keras bila Kerajaan Pusat mahu membina loji ini. Kenapa bantah, ada keburukkan ke?

Sebenarnya tak ada, tapi ia tidak mendatangkan sebarang keuntungan politik keatas Kerajaan Negeri Selangor, lalu mereka berkeras untuk menghalang projek tersebut.

Kalau dilihat penstrukturan semula air yang dimimpikan Khalid, manfaatnya untuk Kerajaan Khalid tetapi Langat 2 manfaat adalah untuk 6 juta rakyat Selangor. Nanti bila Langat 2 siap, bukanke Kerajaan Selangor jugak yang dapat aset.

Sedangkan pada hakikatnya Langat 2 amat penting untuk masa depan bekalan air di Selangor. Dijangkakan, jika Langat 2 tidak dibina, Selangor dan Lembah Kelang akan mengalami masalah air yang serius pada tahun 2014 dan bekalan air terawat Selangor akan kritikal pada tahun 2016.

Namun Kerajaan Negeri Selangor yang diketuai oleh Khalid Gagap hanya memandang 'enteng' perkara ini. Bagi dia, perkara air bukan perkara penting, yang penting hanyalah politik sempit mainannya untuk membuli Syabas.

Jadi Mc harap pembaca nampak siapa dalang dan syaitan disebalik semua ini. Khalid, Faekah, Xavier dan Zuraida mungkin pelakon utama. Namun tangan ghaib disebalik 'game' politik air Selangor, pasti dikuasai oleh Punahsehat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor, iaitu Anwar Ibrahim.

Biar Selangor kering takdak air, janji mereka boleh menang, dan jika masalah air timbul, mereka akan terus mengkambing hitamkan Syabas!


McTheory:
Itulah konspirasi bodoh yang akan menyusahkan rakyat Selangor kelak!!

Tiada ulasan: