Selasa, 14 Mei 2013

HOT INFO! Kenapa Sekarang Kerajaan Biar Anwar Melalak Gila? #BlackOut505
Ada di kalangan rakan-rakan blogger dan cybertroopers BN bising pasal perhimpunan Blackout yang dianjurkan oleh Pakatan. Nampak macam senang sangat mereka ini membuat onar di jalanan.

Mc terbaca sebuah artikel dari blogger Keris7Lok. Sebuah artikel penerangan yang Mc anggap lengkap.

Tidak dinafikan Mc juga terusik dengan lolongan si Anwar dan pencacai mereka sehinggakan timbul rasa marah! Tetapi dalam masa yang sama Mc buat sedikit kajian yang mampu mencari jawapan kepada soalan-soalan yang tidak terungkai.

Hasil perbincangan dengan rakan karib Mc. Kami dah nampak apa yang sedang berlaku. Mc jawab satu persatu berdasarkan beberapa soalan yang telah dikenalpasti sedang bermain di minda rakan-rakan. Perihal mengapa dibiarkan sahaja Anwar dan Pakatan melakukan perhimpunan Blackout yang tak masuk akal tu?


Akta 736 : Akta Perhimpunan Aman

Sebabnya Akta 736 : Akta Perhimpunan Aman yang telah diwartakan pada tahun 2012 membenarkan mereka berhimpun secara aman di tempat-tempat awam seperti di stadium selagi tidak menjejaskan keselamatan rakyat dan negara.


Namun begitu, Anwar dan pencacai-pencacainya boleh ditahan jika mereka menggugat kententeraman awam yang melibatkan keselamatan negara seperti merosakkan harta benda awam dan mencederakan orang awam. Juga boleh ditahan jika terdapat penggunaan senjata sewaktu perhimpunan dilakukan.

Mengapa Menteri Dalam Negeri Membisu?

Ada juga tanya kenapa Menteri Dalam Negeri tidak bertindak apa-apa. Kecoh kata KDN tak jalankan tugas namun tahukah anda Menteri Dalam Negeri kan belum ada lagi? Mungkin hari ini diumumkan namn begitu kalau nak salahkan Menteri Dalam Negeri memang tak kena langsung.

Belum ada lagi yang angkat sumpah sebagai Menteri Dalam Negeri selepas pembubaran tempohari dan selepas keputusan Pilihanraya Umum ke-13 yang lalu. Jadi siapa yang patut ambil tindakan jika tiada Menteri Dalam Negeri?

Jangan risau, Malaysia ini kan ada Ketua Polis Negara dan KSU KDN. Jika berlaku sebarang insiden atau tragedi yang parah sampai boleh menyebabkan darurat, tentera akan mengambil alih atau suatu badan seperti MAGERAN boleh ditubuhkan.

Mengapa Polis Tidak Bertindak Tangkap Semua Yang Berhimpun?Ok! Ada satu lagi Mc nak cakap berkaitan Anwar dan perhimpunan tak masuk akal dia tu. Masa di Stadium Kelana Jaya, ramai orang marah dan tanya mana perginya polis. Mengapa polis tak ambil tindakan pada Anwar dan puak pencacainya?

Sebenarnya, jika perhimpunan itu dilakukan dengan aman, erti kata lain tidak menggugat keselamatan negara dan mematuhi syarat-syarat mengikut akta maka tiada sebarang tindakan akan diambil. Namun jika tiada permit atau terdapat salahlaku sepanjang perhimpunan aman dijalankan, maka Mc pasti pihak Polis akan melakukan siasatan berkaitan salahlaku perhimpunan tersebut.

Berkenaan dengan tindakan apa yang boleh dilakukan berkenaan salahlaku :


Tindakan boleh diambil jika perhimpunan dianjurkan dalam had kawasan larangan, jika dianjurkan oleh warga asing, dianjurkan oleh individu berumur di bawah 21 tahun, jika ia menjadi protes jalanan dan jika ia melibatkan kanak-kanak.

Tindakan juga boleh diambil jika penganjur gagal memaklumkan kepada pihak polis lebih awal tentang penganjuran perhimpunan. Siapa yang melanggar syarat-syarat ini boleh didenda tidak melebihi RM10,000.

Jalan Sesak Di Kelana Jaya - Apa Kes?Perihal jalam jammed, puak pencacai Anwar parking sesuka hati tengah jalan semata-mata nak pergi ke Stadium Kelana Jaya. Ramai yang nak pergi kerja tersangkut. Dengar cerita kapal terbang yang dinaiki oleh Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin terpaksa ditangguhkan kerana 'Pilot' terperangkap dalam kesesakan lalulintas.

Ramai juga yang bising pasal jalan jammed masa Anwar buat himpunan blackout tu sampaikan dia sendiri kena naik motor ke Stadium. Namun kita perlu tahu jika sebarang perhimpunan yang diadakan mengakibatkan kesesakan lalu lintas akibat kenderaan diletakkan sesuka hati, pihak polis boleh mengeluarkan sama kesalahan trafik. Maka serahkan tugas itu kepada polis.


Anwar Menghasut Ketika Berucap?Jika ada unsur-unsur hasutan berdasarkan kesalahan di bawah Akta Hasutan 
Maka polis boleh membuat tahanan, menyoal siasat dan serahkan kes kepada Peguam Negara untuk mengambil tindakan. Setakat ini, Peguam Negara memang tak boleh pakai dalam mengendalikan kes-kes hasutan dengan cepat lebih-lebih lagi yang melibatkan pemimpin dan penyokong pembangkang.

Mc memang dah lama perhati Peguam Negara ni. Jadi kalau lambat dakwaan terhadap Anwar jika dia ada membuat sebarang salahlaku, jangan salahkan pihak Polis mahupun Kementerian Dalam Negeri sebab yang buat dakwaan adalah Peguam Negara.

Jika Keganasan Berlaku Sehingga Kematian Ketika Perhimpunan Blackout?

Kalau berlaku sebarang pembunuhan semasa perhimpunan ataupun pertumpahan darah yang melibatkan semua yang ada disitu, pembunuh akan ditahan mengikut undang-undang kesalahan jenayah Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang membawa hukuman gantung sampai mati, manakala kes percubaan membunuh mengikut Seksyen 307 kanun sama membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun.

Kenapa Tak Guna ISA Untuk Tahan Anwar Dan Peserta Perhimpunan?


Aduhaiiii. Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA dah tak ada.


Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (Internal Security Act) merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang dahulunya berkuatkuasa di Malaysia, pada 15 September 2011, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan bahawa ISA akan dimansuhkan terus dan digantikan dengan undang-undang baru yang lebih bersesuaian dengan hak asasi manusia dan lebih berkesan di dalam menandingi masalah keganasan

Namun ISA telah diganti dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) (Sosma) 2012.

Apa Itu SOSMA?

SOSMA hanya boleh digunakan untuk menangani ancaman keselamatan negara dan keganasan.Rujukan : Malaysia Law

SOSMA tidak boleh digunakan untuk menangani kes-kes HASUTAN danPERHIMPUNAN AMAN. SOSMA juga tidak boleh digunakan untuk menahan sesorang atas sebab perbezaan ideologi politik dan aktiviti politik.

Di bawah SOSMA, polis mempuanyai kuasa menahan tanpa waran selama 24 jam dan boleh melanjutkan tahanan tidak lebih daripada 28 hari. Kuasa untuk melanjutkan tahanan lebih daripada 28 hari, bukan lagi kuasa Menteri Dalam Negeri. Sebaliknya kuasa Mahkamah dan Peguam Negara.

Apa Dah Jadi Dengan Peguam Negara?


Semua yang Mc cerita kat atas dengan macam-macam Akta hanya boleh menjadi dakwaan jika Peguam Negara melaksanakan tanggungjawabnya dengan efisien dan cepat. Jadi kalau Peguam Negara lembab dan tidak kompeten, maka eloklah digantikan dengan yang baru.

Apa sudah jadi dengan dia? Sejak dua menjak ini Peguam Negara nampak gagal dalam menangani pelbagai laporan polis yang dibuat. Semua orang tuding jari kepada pihak Polis dan Menteri Dalam Negeri.

Tapi tahukah anda Peguam Negara merupakan 'last mile' untuk membuat dakwaan. Menteri Dalam Negeri dan pihak Polis tidak ada kuasa untuk berbuat demikian selain melakukan siasatan.

Apa tunggu lagi?

McTheory:
he he he.. tembak tepat laa.. jangan main taruk saja. 

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

nii apa klentong klenteng niii.. undang undang ikut undang undang laaa..kenapa nak carib alasan itu ini..yang penting jangan cakap kosong...biar ada tindakan undang undang ...jangan dok amaran memanjang ...muak muak

Tanpa Nama berkata...

KITA TENGOK LEPAS NIE PER;ANTIKAN MENTERI KABINET YG AKAN DI UMUMKAN OLEH PM.......ADAKAH MENTERI KDN ORANG YG SAMA ATAU YG LAIN..... JANGAN ASYIK IKUT STAIL LAMA.... AMARAN, AMARAN, AMARAN, AMARAN DN SETERUSNYA TIADA TINDAKAN KEPADA YG KURANG AJAR .......TIDAK MENGHORMATI NEGARA.....

Tanpa Nama berkata...

KECEWA DENGAN KEPUTUSAN PERLAWANAN, ANWAR MENGAMUK DI GELANGGANG BADMINTON

Najib lawan badminton dengan Anwar, Najib diisytihar menang dengan keputusan 21-19, 16-21, 21-19. Anwar protes, dia kata dia yang menang sebab dia dapat 59 mata (19+21+19) sedangkan Najib Cuma dapat 58 mata (21+16+21). Anwar pun pusing seluruh Negara buat kenyataan bahawa dia yang menang. Kalau orang ramai tahu peraturan, agak2 orang ramai akan terima dan percaya ke?


(dipetik dr RBF)
hehehehe.. ramia jgk rakyat jd lembu bodoh krn ikut Nuar..