Rabu, 2 April 2014

INFO! Huru-Hara Menyebabkan Kumpulan Pencari Tersilap Kawasan? #MH370 #PrayForMH370


Makin lama mencari, macam-macam berita pelik dah kita dengar. Walaupun pencarian ini melibatkan 26 negara, jentera pencari, satelit dan teknologi yang serba canggih, namun macam ada sesuatu yang tak kena disebalik semua ini.

Apakah ada dalang yang tak mahu pesawat MH370 ditemui?

Lemahnya koordinasi di kalangan negara-negara yang terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat pesawat Penerbangan Malaysia (MAS), MH370 telah menyebabkan pihak terlibat tersilap mencari di kawasan yang salah di Lautan Hindi, lapor akhbar Wall Street Journal (WSJ).

Lapor WSJ, ini terjadi berikutan kumpulan penyiasat dan pakar-pakar antarabangsa telah menjalankan siasatan secara berasingan untuk mengesan lokasi di mana pesawat berkemungkinan jatuh.

WSJ yang memetik dua sumber yang dikatakan ada kaitan dengan operasi pencarian berkata, kegagalan koordinasi mengambil tindakan pantas, menimbulkan persoalan sejauh mana keberkesanan kaedah penyampaian maklumat kepada negara-negara terbabit.

Sedang sebuah pasukan menganggarkan kelajuan dan jumlah minyak yang digunakan oleh pesawat berdasarkan data radar dan prestasi pesawat, pasukan yang lain mengambil masa berhari-hari untuk meneliti data satelit, kata sumber itu.

Lokasi pencarian akhirnya diubah pada Jumaat lalu hanya selepas pihak berkuasa mengaitkan dua hasil siasatan terbabit.

“Hasil siasatan mendapat maklumat yang kredibel mengenai laluan dan lokasi pesawat berkemungkinan terhempas di perairan Australia,” kata Ketua Pesuruhjaya Keselamatan Pengangkutan Australia, Martin Dolan kepada WSJ.

Sumber juga mengatakan pencarian adalah ‘satu proses mengambil masa dan pegawai penyiasat telahpun berkongsi maklumat dengan negara-negara terlibat’.

“Namun pihak berkuasa Malaysia tidak merasakan adalah peranannya untuk memastikan pakar-pakar antarabangsa ini berkongsi maklumat sesama mereka,” satu sumber memaklumkan kepada WSJ.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam pada 8 Mac dan hilang daripada radar kira-kira sejam kemudian ketika berada di Laut China Selatan.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama. -astroawani

Mc bukan nak tambah atau cipta spekulasi, walaupun ramai diantara keluarga penumpang yang percaya pesawat MH370 tu dirampas dan dibawa ke tempat lain (walaupun tiada bukti kukuh), bagi Mc dalam tragedi MH370 ni, kerajaan Malaysia seolah-olah dipermainkan oleh pihak kuasa besar.

US, UK, Australia dan sekutu mereka, mempermainkan negara kita macam bola dan tak nampak usaha mereka betul-betul nak tolong kita. Sedangkan kita tahu, US dan UK mempunyai satelit yang boleh mengesan handphone walaupun di OFF. Bermakna kalau pesawat terhempas pun, handphone masih lagi boleh dikesan dilokasi paling akhir.

Dah la media-media mereka saban hari dok peleceh kerajaan kita.  Ini menguatkan lagi syak-wasangka kita pada kuasa-kuasa besar ni. Depa punya kerja, untuk jahanamkan orang lain, kita jadi kambing hitam.

Harap-harap la andaian Mc ni tak benar.

McTheory:
Semoga Allah SWT memelihara Malaysia dari sebarang niat jahat pihak luar.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mmng ada sesuatu yg xdak kene dgn kehilangan pesawat mh370..kalo kite tngok kronologi dia pon susah kite nk kaitkan dgn maslh teknikal pesawat ataupun mslah juruterbang..masalah Negara kite plak kekurangan kepakaran..ada ssuatu yg disorokkan o pihak trtentu..Berdoa lah pd Allah supaya Allah tnjukkn kebenarannya..